معاون آموزش و ترویج سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) با بیان اینکه برنامهریزی برای کاهش فاصله عملکردی میان مزارع پیشرو و مزارع متوسط کشور راهبرد خودکفایی با محوریت توسعه «مزارع الگویی» و مشارکت بخش خصوصی است، گفت: اگر ۲۰ درصد از برنامه های مزارع الگویی عملی شود تولیدات محصولات کشاورزی از ۱۳۷ میلیون تن فعلی به ۱۵۰ میلیون تن افزایش می یابد.
ابوالفضل فرجی در رویداد ویژه مزارع الگویی برنج مازندران در مرکز ترویج و توسعه تکنولوژی هراز واقع در محمودآباد با ذکر این نکته که ورود بخش خصوصی در آموزش و ترویج فنی کشاورزی رویکرد جدی وزارت جهاد کشاورزی دولت چهاردهم است، افزود: بررسی ها نشان می دهد که در پنجاه سال گذشته کشاورزی ایران عملکرد قابل قبولی داشته است.
وی ادامه داد: طبق آمار از ۲۵ میلیون تن اکنون به ۱۳۷ میلیون تن رسید یعنی پس از ۵۰ سال میزان تولیدات کشاورزی ۴۵۰ درصد رشد یافته است، به طور یقین این موفقیت در شرایطی است که سطح زمین افزایش پیدا نکرده است، حتی در استان های شمالی زمین های کشاورزی را در اثر تغییر کاربری ها، از دست داده ایم.
معاون آموزش و ترویج سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) تصریح کرد: همچنین قابل قبول بودن افزایش تولیدات کشاورزی کشور در وضعیتی بوده است که میانگین بارندگی طی پنجاه سال گذشته ۵۰ میلی متر کاهش و دمای هوا نیز ۲ درجه افزایش پیدا کرده است.
فرجی خاطر نشان کرد: در این مدت اراضی کشور خرده مالکیتر شده است و این چالش در شمال کشور که زمین های آن بسیار حاصلخیز تر است دوچندان شد. همچنین تنوع محصول و افزایش سن کشاوران نیز از دیگر مشکلات است.
وی با بیان این که مزارع الگویی کشاورزی در ۶ محصول برنج، ذرت، گندم، چو، کلزا و سویا در سال زراعی جاری به ۲هزار مزرعه افزایش یافته است، گفت: طبق برنامه کشاورز پیشرو در هر مزرعه الگویی که با حضور کارشناسان کشاورزی انجام می شود به ۲۰ کشاورز همجوار متصل می شوند. یعنی کشاورزان پیشرو در کنار کشاورازن معمولی قرار می گیرند.
معاون آموزش و ترویج سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با ذکر این نکته که با خرد شدن اراضی مدیریت یکپارچه نیز محقق نمی شود، گفت: حمایت از ورود بخش خصوصی راهکار نجات کشاورزی کشور است. امسال ۵۱۶ مزرعه الگویی در کشور ایجاد شده بود که به ۲ هزار مزرعه در سال زراعی جاری افزایش یافته است.
به گزارش پایگاه خبری صبح آمل نیوز و به نقل از ایرنا، فرجی با تاکید بر اینکه ظرفیت بخش دولتی برای پوشش کامل نیازهای بخش کشاورزی محدود است، افزود: برنامه اصلی سازمان تات کاهش این اختلاف عملکردی است که برای این منظور، برنامه داریم تا با توسعه و گسترش «مزارع الگویی» در کشور و با بهرهگیری از ظرفیتهای بخش خصوصی و غیردولتی، میانگین بهرهوری مزارع کشور را ارتقا دهیم.
17/8/1405





