رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان آمل در آستانه فرا رسیدن دهه وقف در نشستی با خبرنگاران با تشریح برنامههای دهه وقف و با اشاره به اینکه شهرستان آمل هزار و 268 موقوفه دارد، گفت: شهرستان آمل هزار و 268 موقوفه دارد که از این تعداد هزار و 171 موقوفه متصرفی و مابقی غیر متصرفی است. همچنین این موقوفات منفعتی و انتفاعی می باشد که منعتی ها قابل درآمد هستند و نیت واقف اجرا می شود و انتفاعی ها موقوفاتی هستند که فقط مردم از آن نفع می برند و درآمدی ندارند.
به گزارش صبح آمل، حجت الاسلام محمدهادی بهرامی اظهار داشت: هفده هزار و 466 رقبه تحت تصرف اوقاف آمل است و نوزده هزار و 750 غیر متصرفی می باشد و واقفان شهرستان آمل در وقف، نیات متعددی را دنبال میکنند که حوزه بهداشت و درمان، کمک به افراد بیبضاعت، ازدواج جوانان و انجام فعالیتهای فرهنگی و قرآنی، از مهمترین نیات واقفان در این شهر است.
وی تصریح کرد: اگر در احیای موقوفات اهتمام جدی وجود داشته باشد، شاهد گرهگشایی بسیاری از مشکلات خواهیم بود.
این مسئول با یادآوری اینکه وقف باید حتماً در همان جایی هزینه شود که واقف نیت کرده است و این امر نیز علاوه بر عمل به شرع، موجب ایجاد اعتماد در واقفان میشود، متذکر شد: با توجه به تغییر نیازهای جامعه، لازم است که نیات وقف هم متناسب با این نیازها تغییر کند.
وی به اهمیت وقف اشاره کرد و گفت: سنت وقف یکی از تعالیم ارزشمند در مکتب اسلام محسوب می شود و از اهرمهای موثر اعتقادی و فرهنگی برای جبران نیازهای مادی و معنوی جامعه به شمار می رود. وقف برای همه اقشار جامعه قابل دسترس است و در انحصار یک طبقه خاص نیست.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان آمل با بیان اینکه کاملترین مصداق صدقه وقف است؛ خاطرنشان کرد: وقف از سنتهای زیبای اسلامی و تجلی احسان و نیکوکاری در سیره ائمه اطهار (ع) محسوب می شود و در منابع فقهی درباره فضیلت و ثواب آن بسیار یاد شده و در فقه، وقف را به معنای حبس کردن مال و جاری کردن منفعت یا ثمره آن، بدون دریافت عوض آمده است، بدین ترتیب که پس از وقف از نقل و انتقال مال یا از میان رفتن آن جلوگیری و منافع آن در مقصد مورد نظر هزینه میشود به همین علت آن را صدقه جاریه مینامند، چرا که منافع آن پیوسته باقی میماند. صدقه یکی از بارزترین مصداقهای تزکیه است و کاملترین مصداق صدقه نیز وقف است. در وقف اصل مال انسان ثابت می ماند و فرع یعنی منافع آن نیز بادوام و ثباتِ آن اصل، جریان خواهد داشت و هیچ صدقهای چون وقف چنین مزیتی جاودانه ندارد.
حجت الاسلام بهرامی اظهار داشت: آمل از دیرباز دیار خیران و واقفان بوده و وجود موقوفات متعدد در این شهرستان نشان میدهد که ما در گذشته چه فرهنگ والایی داشتهایم.
وی خاطرنشان کرد: در کنار بهرهوری اقتصادی، بهرهوری فرهنگی و اجتماعی هم در موقوفات آمل لحاظ شده که البته این موضوع هم عین سرمایهگذاری و سودآوری است.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان آمل با بیان اینکه مجموعه اوقاف شهرستان آمل، امانتدار خوبی برای موقوفات بوده است، افزود: آمل شهری متفاوت است و سرمایهگذاری در این اینجا منافع زیادی دارد که این موضوع در حوزه وقف باید مورد توجه قرار گیرد.
حجتالاسلام بهرامی با اشاره به افزایش 90 درصدی درآمد مالی نسبت به سال گذشته گفت: در اخذ سند مالکیت کمی دچار رکود بودیم و در این مورد به مشکلات ثبتی برخوردیم و از طرفی هم چون سندهایی که در گذشته راحت تر بود گرفته شد و الان به موقوفاتی رسیدیم که فاقد سند هستند و طبیعتا پرونده های دارای مشکل در حال رسیدگی می باشد و این هم زمان بیشتری می برد از این جهت تعداد رقبات ما هم پایین تر آمد.
وی افزود: سال گذشته 97 سند اخذ کردیم که تقریبا حدود 70 سند دفترچه ای تا آخر سال تبدیل به تک برگ خواهد شد و سعی ما بر این است تا آخر سال تمامی موقوفات فاقد سند را حداقل در سیستم اداره ثبت کنیم تا از گزند تجاوزات و تصرفات غیر قانونی بعدی مصون بماند.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه آمل اظهار داشت:99 امامزاده در شهرستان آمل داریم که از این تعداد 45 امامزاده فعال و زائرپذیر است و الباقی امامزادگان کم درآمد هستند که در ارتفاعات قرار دارند و مراجعه کنندگانش بیشتر اهالی محل و زائرین اطراف باشند.
