واردات قاچاق یکی از چالش های فراروی توسعه صنعت گل و گیاه مازندران و کشور است، هم آفت می آورد و هم مبارزه با آن خیلی مشکل است
غصه اش نه از برای خودش بلکه برای طبیعت سر سبز و جنگل های هیرکانی شمال است که بر اثر بی برنامگی و بی کفایتی برخی مدیران مربوطه حال و روز خوشی ندارد و بخاطر سهل انگاری باید منتظر مرگ تدریجی این تصفیه کننده های هوا باشیم و از بی نفسی بمیریم و دور نیست روزی که گردشگران و علاقمندان طبیعت سراب ببینند و مازندران هم شود کویر یزد و لوط. حرفش حرف حساب بود و دلش برای مردمی می سوخت که دل به گرو سبزی درختان بستند و خوشی های شان را با آن تقسیم می کردند و زیر سایه سار مهرش هوای دل را تابی می دادند.
متعلق به 78 سال پیش است و از روزگارانی می گوید که سرلوحه کار بود و دلش می سوزد که این همه استعداد و آب و خاک مناسب داریم اما روز به روز به تعداد جوانان تحصیلکرده و بیکار اضافه می شود و این سایه ناشی از بی برنامگی و عدم مدیریت مدیران در جایگاه های حساس و کلیدی می باشد.ناحساب نمی گوید زمانیکه خودمان می توانیم با کاشت بذر خوب گل و گیاه عمل بیاوریم چرا واردات آنهم از کشورهایی که روزی از ما جنس مس خریدند.بسیار جثور، قاطع و نترس حرف حق می زد ابایی از هیچکس ندارد و سرش تو حساب و کتاب است و تعارفی با کسی ندارد و به زمان طرفداری از حقانیت کسی جلودارش نیست مرد تدبیر و عمل است. بار اول نبود که می دیدمش تعریفش را زیاد شنیدم از هر کسی در موردش می پرسیدی یک کلمه جواب می داد قاطع و مدیر کاش مسئولان هم در گرفتن حق مردم مثل ایشان عمل می کردند و کمی برش داشتند و حق و ناحق نمی کردند. می گوید هیچ چیز حالش را خراب نمی کند جز دو رنگی و دروغی که در بعضی جلسات می شنود آنهم از کسانی که مدعی العموم هستند آری قدرت الله ایزدی گلخانه دار پر تلاش آملی است که نه تنها در پرورش گل و گیاه بلکه مرکبات نیز ید طولایی دارد و حکایتش فقط به اینجا ختم نمی شود و دعای خیر خیلی ها تا ابدالدهر پشت سرش است مردی که در کار خیر نیز گوی سبقت را از دیگران ربوده ولی خود حاضر به بیانش نیست و هر بار از گفتگو در مورد آن طفره می رفت ساخت و تجهیز چندین مدرسه و مراکز قرآنی نیز از باقیات صالحات این مرد نکو نام می باشد همچنین کمک به تحصیل چند دانشجو و دانش آموز را نیز در کارنامه خود دارد که همین بهانه ای برای گفتگوی اختصاصی صبح آمل با ایشان شد که خالی از لطف نیست و امید به رضایت خوانندگان فهیم و همراه که نگاه مهربانتان را به مطالعه آن دعوت می کنم:
قدرت ا… ایزدی فر متولد 1319 مشائی محله آمل و از طایفه آملی هستم. فوق دیپلم 1339 رشته کشاورزی و شاگرد اول ایران شدم که بورسیه ادامه تحصیل به ژاپن به من تعلق گرفته بود که بنا به دلایلی نرفتم و آن موقع تدریس ما را بیشتر استاد ژاپنی و اصل چهار و آمریکایی ها بر عهده داشتند. هم اکنون رييس هييت مديره تعاوني كشاورزي گل و گياه، بذر، نهال آمل، بابل، بابلسر، فريدونكنار و……., مازندران و عضوهييت مديره اتحاديه تعاوني هاي كشاورزي گل وگياه و بذر و نهال ايران می باشم.
شروع کار از 9 سالگی
پدرم مغازه دار بود و تو باغ سه هکتاری خود تعدادی درخت مرکبات پرورش می داد و سبزیکاری هم می کرد. در قسمتی از پایین باغ مابین رودخانه و نهر که حدود شش هزار متر بود با کمک برادرم سیب مجلسی، سرو شیرازی و نهال کاشتیم و به مرور زمان آن را گسترش دادیم که با ورود به دانشسرا حضورم کمتر شد. برادرم ابتکارات خاصی داشت و «دراسینا و آنتونیوم » را با «ریزم و ریشه» تکثیر می کرد به این صورت که ریشه را ریزریز و در آب قرار می داد و مثل چمن سبز می شد.
چاپ کتابی که قاتل جانم شد
آن موقع کتابی نوشتم که بر علیه خود رژیم نبود ولی در صدد مخالفت با ژاندارمری وقت به چاپ رساندم و با مطالب تند و صریح به آنها حمله کردم که درست موقع امتحان نهایی وقتی آمدند بازداشتم کنند مدیر کل آموزش و پرورش و اصل چهار و استاد ژاپنی نگذاشتند و از ماموران خواستند تا رسیدگی پرونده به بعد از امتحانات موکول شود که به تهران رفتم و قضییه فراموش شد.
تدریس و آموزش کشاورزی
سال 39 و بعد فارغ التحصیلی بنا به دلایلی ژاپن نرفتم هم معلم رشته کشاورزی بودم و ضمنا کار عمده من و برادرم تولید نهال های سرو شیرازی و سیب مجلسی بود و به جایی رسیدیم که حدود دویست هزار نهال مرکبات را در باغ مان واقع در پایین بازار گلشهر فعلی و چاکسر به همراه چند نفر دیگر پیوند می زدیم. همان موقع به اتفاق برادر مرحومم مشغول به کار کشاورزی و گلکاری شدم و گلخانه کوچک 60 متری احداث کردیم و بعدها آن را گسترش و آرام آرام توسعه دادیم تا آنجائیکه سالن سر پوشیده مان در آمل به 25 هکتار رسید البته هر کسی که باغ داشت به صورت نصفه کاری به ما می داد و مجموعا 30 هکتار رسیده بود.
با دوچرخه به مدرسه درازون می رفتم و به عنوان معلم رشته های کشاورزی تدریس می کردم و تقریبا 24 سال در آموزش و پرورش سابقه خدمت دارم. زمین مدرسه جاده درازون را آقای متکان با اینکه خودش مالک بود وقتی پشتکار و جدیت مرا دید محبت کرد و بخشید و همانجا هم اولین مدرسه را خودم ساختم و سالها بعد مدرسه متوسطه و راهنمایی را در آمل ساختم و در میدان هفده شهریور هم انجمن درس قران را برای تدریس قرآن ساختم و مدارس جوادالائمه و ابن سینا را با 32 کلاس درس ساختم و می شود گفت هر کجا که معلم بودم با هزینه شخصی خودم یک مدرسه یا چند اتاق اضافه کردم. همچنین مجتمع فرهنگی مذهبی امامزاده قاسم را احداث و در ساخت و احداث مراکز مذهبی فرهنگی نیز یاری رساندم.
هدف خدمت رسانی بود
تلاش و جدیت سرلوحه کار ما بود و تا جایی پیش رفتیم که سال 40 در استان مازندران اول و نشان برترگرفتیم. بعد آن موسسه حفظ نباتات را در جاده هراز راه اندازی و سموم را برای سم پاشی به متقاضییان عرضه می کردیم و بیست عدد دستگاه سم پاش داشتیم.
همه چیز از طریق علمی به دست نمی آید
تمام موفقیتها بخاطر تلاش و در کنارش استعدادهای خودمان به دست می آید و جز این هم نیست چرا که در بارندگی شدید برف که منجر به بسته شدن تمام راه های عبور و مرورمردم شد و حتی یک نفر برای رفتن به خانه خودش از داخل کوچه باید تونل می زد، ما هم دست به کار شدیم و حدود دویست عدد بشکه 200 لیتری و دویست بشکه بیست لیتری را توسط شخصی به نام استاد عقیلی شیر نصب و با توجه به شرایط آن موقع و نبود کامیون و ماشین با بیست کارگر جاده را پاک کردیم تا به باغ رسیدیم. بلافاصله بشکه ها را نصب و مثل بخاری روشن کردیم و برفها را به صورت گلوله در آوردیم و داخل آن که ریختیم شعله اش بیشتر می شد و بدینوسیله تمام سطح باغ تا اذان صبح که باد از وزیدن ایستاد به اندازه لازم گرم و صورتمان سیاه شد و وقتی ساعت شش و نیم وارد شهر شدیم همه با حالت تعجب به ما نگاه می کردند. در آن شب ما یک موضوع را از یاد بره بودیم و آن اینکه همه چیز از طریق علمی به دست نمی آید و اصل تجربه است که متاسفانه این مهم را در هیچ دانشگاهی مطرح نمی کردند و چون مبتدی بودیم یک اشتباه در کنار نوآوری داشتیم و آن هم این بود که نمی بایستی برفها را با دست کنار می زدیم.
رفتن به تهران در اوج ناامیدی
روزها گذشت و مشکلات روز برفی و مسائل دیگری باعث شد تا ناامید شویم و به همین خاطر به تهران رفتیم. بر سر معامله زمین، گیر یکسری کلاهبردار افتادیم و قسمتی از زمینهای ما را گرفتند و به صورت معوض جابجا کردیم که بعضی زمینها خوب بود. یک هکتار از دو هکتار زمین میدان نو بنیاد تهران متعلق به ما بود که بعدها قسمتی از آن در اختیار ارتش قرار گرفت و تبدیل به میدان شد و بعد فوت برادرم دیگر دنبال آن نرفتم و قیمتش بالاتر رفت و همچنان بی صاحب مانده است.
نمایندگی بیمه
سال 46 بیمه شخص ثالث تازه شروع شده بود که ما نمایندگی مازندران و تهران را گرفتیم و هر راننده ماشینی که از آمل می گذشت بایستی بیمه می کرد که برای ماشینهای سواری 270 تومان بود.
خودکفایی
از منطقه شمال تنها مرحوم حاج اصغر رمضانی گلکاری فضای باز را با مرحوم پهلوان تختی شریک بود که بعدها از او جدا شد و خودش به تنهایی ادامه داد. بعدها مهندس طالقانی وزیر اسبق کشاورزی پس از بازنشستگی گلخانه زد و قزل ایام که اولین نفر بود و تقریبا شش هفت نفری در شمال به پرورش گل و گیاه مشغول بودند و بعد آنها ما در آمل شروع کردیم که یکسری از اصفهان آمدند و در نوشهر باغ گرفتند و مستقر شدند و تعدادی هم از شیراز به تنکابن و عباس آباد آمدند و مشغول شدند و هر کدام از اینها با آمدنشان به شمال جنس شان را از ما می خریدند که به این ترتیب تولیدمان انبوه شد و برای خرید دیفن هر کسی که مراجعه می کرد به جای اینکه از خارج وارد کند نوبت می زد و به آنها روزانه پنج الی ده هزار سر قلم می دادیم و به صورت هفتگی روی جنسهای دیگر می گذاشتیم.
اعتراض به واردات در سال 54
سال 54 نسبت به واردات گل و گیاه اعتراض کردیم و البته در تهران آقای زعیم، مرحوم خادم، شریفی و یکسری باغداران بزرگ هم بودند که نسبت به اعتراض ما مخالفت کردند و می گفتند اگر وارد نکنیم باغ مان تعطیل می شود و من هم در جواب آنها می گفتم چرا این اتفاق برای ما نمی افتد شما هرچقدر نشاء می خواهید در اختیارتان قرار می دهم که قبول نمی کردند و برای پیگیری این موضوع در وزارتخانه با وزیر و معاونش چندین جلسه گذاشتند و تقریبا سه چهار ماه طول کشید تا هر پانزده روز جلسه ای تشکیل شود. بالاخره موفق شدیم و آنها آمدند و از هر نوع 100 هزار «کُرونتون، دیفن و مارانتا» که به وفور وجود داشت را ملاحظه نمودند که در جلسه بعدی گفتند کم است و برای بار دوم نداریم که قول دادم دو برابر محصول اولیه را به آنها بدهم و وزیر هم حق را به من داد و ما را باور کرد در نتیجه واردات گل ممنوع و ورود مارانتای هلندی و گل از 54 تا سه سال بعد انقلاب ممنوع شد. اولین محموله ای که هلندی ها بعد انقلاب آوردند«مارانتا» را صد و پنجاه تومان می دادند و ما دویست و پنجاه تومان که بعدا به آنها نوشتم«خواستن توانستن است ضمنا احتیاج پدر اختراع است» چون محتاج بودیم شروع به تولید آنهم نوع مرغوب کردیم و آن موقع واقعا مثل الان نبود که به فکر کشاورز نباشند و وقتی فهمیدند این راه درست است کوتاه آمدند و همراهی کردند.
الان مسئولین می گویند جنس های مرغوب نداریم که به آنها گفتم شما مرزهای واردات را ببندید تولید داخلی مرغوب می شود برای اینکه الان خود من که قبلا هفتگی صد هزار انواع قلمه می زدم اما به دلیل واردات بی حساب همه را بعد از 40 سال فراموش کردیم و دیگر آن قدرت و تجربه گذشته را برای تولید نداریم.
پرورش زیتون
برای کاشت و تولید نهال زیتون بنده به عنوان رییس هیئت مدیره تولیدگران نهال زیتون با دولت قرارداد بستیم در حالی که مختص رودبار و منطقه رشت بود ولی با تلاش فراوان تا آنجا پیش رفتیم که به سمنان هم نهال دادیم که روغن دهی اش سه درصد از درجه جهانی بهتر بود و این باعث شد که کمی در تولید گل عقب افتادیم ولی در حال حاضر بیشتر در تولید بذر و نشاء هستیم و اکثر باغداران از ما نشاء می خرند. مثلا «نخل ماداگسگا را دانه ای دو هزار تومان می فروشیم یا زانی فوریا را دو تا گلدان زمانی که هلند رفته بودیم؛ آوردیم و به سالانه 50 تا 70 هزار بوته نشاء رساندیم.
آزالیا
آقایان شریفی از رامسر و زین العابدین از رشت «آزالیا» را به تولید انبوه رساندند و برای سرعت کار ماشینهای اتوماتیک گلدان زنی خریداری کردند که باید از آنها حمایت و واردات را قطع کنند.
چالشهای فرا روی توسعه صنعت گل و گیاه
براي مبارزه با واردات قاچاق گل و گياه بازرسي مستمر از گل فروشيها و نمايشگاه هاي گل وگياه چاره ساز است و هرگونه اقدامي در این مورد و مجوز واردات گل و گياه بايد با حمايت و بوسيله اتحاديه تعاونيهاي گل و گياه كشور انجام پذيرد
نااميد از اميد به دولت تدبير و اميد
واردات قاچاق یکی از چالشهای فرا روی توسعه صنعت گل و گیاه مازندران و ایران می باشد که همیشه به همراه آن آفت می آید که مبارزه با آن خیلی مشکل است.
یک سال قبل از انقلاب که برای خرید بذر به هلند رفتم یکی از فروشندگان با حالت خشم و در کمال عصبانیت می خواست مرا بیرون کند که وقتی علت را از همکارش پرسیدم گفت؛ این فرد مخالف صادرات گل به ایران است و شما با این کار بازارش را خراب کردید به همین خاطر چند روز بعد یک آلمانی را فرستادم تا بجای من بذر بخرد که هر سال رنگهای جدید به دست می آمد و هنوز نظیر آن را نیافتیم ولی متاسفانه از وقتی که به صورت کشت بافتی انجام می شود تا یکسال زیباست و بعد به مرور حالتش را از دست می دهد.
بانکها عامل اصلی رکود بازار گل و گیاه
وعده هاي دولت به كشاورزان خسارت ديده از برف و سرما فقط وسيله اي بوده براي اخذ جرايم آن چناني به نفع بانك ها كه بعضا در طول يك و نيم سال خسارت ديده ناچار از پرداخت دو برابر اصل مبلغ دريافتي شده اين وعده هاي عوام فريبانه تا به كي بلي امحال يعني دريافت چند برابر از خسارت ديده به نفع بانك هاي اسلامي و دولت!
از طرفی واردات بی رویه، قاچاق و عدم حمایت دولت از تولید کننده دلایل دیگر رکود این صنعت و تضعیف اقتصاد داخلی است که در این میان نگاهها به بانکها به عنوان مهم ترین عامل در شکست تولیدکنندگان می باشد چرا که باغداران در قبال گرفتن وام بایستی 20 درصد بهره پرداخت و در صورت تاخیر شش درصد نیز روی آن به عنوان خسارت تاخیر و جریمه دیرکرد کشیده می شود که حدود 40 درصد بهره را شامل می شود و این بی رحمانه است ولی در دیگر کشورها این بهره ها یک یا دو درصد است و حمایت هم واقعا هست.
بیمه تولیدکنندگان گل و گیاه
از طریق جهاد و یا هیچ اداره ای تسهیلات بیمه ای شامل حال ما نمی شود و کارگران مشغول به کار در باغات را خودمان به صورت مستقل بیمه کردیم و همه 30 درصد را پرداخت می کنیم که با احتساب حق کارگر و کارفرما برای هر نفر 360 هزار تومان می باشد که در سال جدید به 400 هزار تومان می رسد.
بهره برداران آملی
در شهرستان آمل باغداران دارای پروانه به پانصد نفر می رسند ولی به صورت خرد و واحدهای کوچک تولیدی این تعداد بیشتر می باشد و بارها در جلسات وزارتخانه این موضوع را مطرح کردیم افرادی که در فضایی پنجاه و صد متری مشغول فعالیتند هم جزو تعاونی پرورش گل و گیاه می باشند و این تعداد در سطح کشور به بیش از 500 هزار نفر می رسد و حتی سبزیجات و صیفی جات هم جزو این تشکل گلخانه ای محسوب می شود. به دلیل انتقال آفت به باغات شیراز لیمو ترش گلخانه ای چهار فصل را هم می کارند و این میوه هم به جمع خانواده میوه های گلخانه ای اضافه شد که قبلا «دیفن باخیا، مارانتا، کروتون، ورجیا و یوکا بودند و الان «زامی فولیا» می باشد و می شود گفت گل همان گل است و فقط گونه های جدیدی به بازار تولید و مصرف آمدند.
تولید 90 درصد برگهای زینتی در آمل
بیش از 15 هزار نفر در شهرستان آمل به طور مستقیم به پرورش گل و گیاه مشغولند و یکی از مراکز عمده برگهای زینتی است و 90 درصد تولید برگهای زینتی کشور را آمل دارد و یک چهارم را فضای باز و مابقی فضای پوشیده می باشد.
تولید پیازچه گل، اصله نهال، درختچه در مازندران
یکسری از بذرها را از خارج می آوریم و در اینجا پرورش می دهیم و قسمت زیادی از نشای گلهای خوب و اصیل را در همینجا به عمل می آوریم که بالای پانصد هزار نشاء را در گلخانه می فروشیم که شامل«دیفن، ماداگاسکا، سانسوریا، آزالیا، بنجامین، شامادورا، اسپاراگوس، کنتیا، لیدی، پالم زامی فولیا» و در مجموع 5 تا شش میلیون می شود.
آینده منطقه شمال، صحرایی خشک و سوزان
تغييركاربري اراضي كشاورزي وجنگل هاي واگذار شده در سراسر منطقه شمال كشور به خصوص روستاهاي شهرستان نور همچنان تداوم دارد و بيش از نيمي از اراضي زراعي در دولت نهم و دهم آزادانه به ويلاهاي تفريحي تهرانيها و ساكنان ساير نقاط كشور تبديل شده و تداوم ان موجب خواهد شد تا در آينده اي نه چندان دور منطقه شمال از قطب كشاورزي ايران حذف و به صحرايي خشك و سوزان و شهري به طول صدها كيلومتر تبديل شود اقدامي كه تحققش فاجعه بار و غير قابل بخشش و جبران خواهد بود.
دولت حاضر به مبارزه با وارد كنندكان كالاي قاچاق نيست
واردات قاچاق و ورود آفت جدید به کشور خصوصا باغات و مزارع پرورش گل و گیاه و نهال و مبارزه با آن سخت و مستلزم هزینه های سنگینی می باشد. چگونه است كه دولت از كمبود بودجه شكايت دارد ولي حاضر به مبارزه با وارد كنندكان كالاي قاچاق كه سالانه دهها ميليارد دلار ارز را از كشور خارج مي كنند نيست و عوارض سوء آن را نيز كه تعطيلي موسسات توليدي، صنعتي، كشاورزي و بيكاري فزاينده شاغلان و افراد جوياي كار و توسعه فقر و بيكاري را مي پذيرد چرا راستي چرا اگر واقعا قادر نيست و فاقد مديريت لازم براي اداره امور است استعفاء دهد و اگر مي تواند پس چرا اقدام نمي كند به هرحال دولت محكوم به اجراء و اقدام و يا استعفاء است.
با دست خودمان آفت را به باغات آوردیم
دو سال مانده به انقلاب که هلندی ها به ایران آمدند و خواستار همکاری دو جانبه در چند گلخانه داخلی شدند، شش کیسه حاوی موادی به عنوان تقویتی به ما دادند ولی ما فراموش کردیم که از آن استفاده کنیم. با آمدن بهار همه کیسه ها پوسیده شدند و بهترین گلهای « آنتوریوم، مارانتا و دیفن باخیا و ارکید» را که خانم امامی برای تکثیر به ما داده بود خراب شد. از آن سال تا به حال هنوز به مرغوبی و خوبی آنتوریوم نیامده است. خلاصه صبح با ورود به باغ متوجه شدیم آنتوریوم اصلا نیست و سریع موضوع را به پاسگاه انتظامی اطلاع دادیم و از آن طرف یکی از همراهان ما به آخر گلخانه رفت و دید روی چند تا از گلها کرم است و همان موقع بود که فهمیدیم همراه با کیسه های صادراتی هلندیها این آفت وارد باغ ما شد و متاسفانه الان ما با دست خودمان این کار را انجام می دهیم.
شب پره مهمان ناخوانده این روزهای جنگلهای شمال
یکی از آفت هایی که جنگلهای شمال و مازندران را تهدید می کند شب پره می باشد که مهمان ناخوانده این روزهای جنگلهای شمال است و بیماری و آفت درختان شمشاد را از چین به روسیه و آلمان و آذربایجان به اینجا آورده و بیشتر کشورهای آسیای جنوب شرقی را آلوده کرد و بدون استثنا همه درختان و حتی درختان میوه را خطر صددرصدی تهدید می کند و در خصوص این مساله مهم، پای سهل انگاری بیشتر مدیران ذیربط منابع طبیعی در میان است و با وجود تشکیل جلسات مختلف، کاری از پیش نمی رود و 32 هزار هکتار جنگل شمشاد از بهترین سرمایه های کشور که در دنیا بی نظیر است و طی هزاران سال با صرف هزاران میلیارد تشکیل و تا امروز به دست ما رسید، در آستانه نابودی قرار گرفته است. اگر قبلا یعنی سال 92 اقدامات لازم را انجام می دادند با یک میلیون تومان هزینه، خطر سرایت این حشره به حداقل می رسید اما با توجه به اینکه بارها در جلسات مختلف اخطار لازم را دادم کسی اهمیت نداد و حرفشان این بود که در اولین زمستان آفت از بین می رود و هر یک کیلومتر ده سال طول می کشد که در حال حاضر با دیدن این صحنه ها مشخص شد این درد لاعلاج نتیجه دانش آنهایی است که بودجه را بهانه کردند.
میزبان
خطری که در حال حاضر وجود دارد این است که شب پره ها اگر میزبان را عوض کنند دیگر جنگلی از آستارا تا آذربایجان شرقی الی آخر گرگان در مازندران باقی نخواهد ماند و نکته مهم اینکه سم مخصوص برای دفع آن «بی تی» است که دولت می تواند تله نوری هم بگذارد و در حال حاضر هم با نوعی از زنبورها که دشمن طبیعی آفت شب پره است شروع کند بدین صورت که سرمایه ای را در اختیار فارغ التحصیلان بیکار جهت پرورش زنبور برای نابودی شب پره ها قرار دهند که با این کار هم اشتغالزایی و هم احیاءجنگل ممکن می شود و مهم تر اینکه جنگل نجات پیدا می کند.
اصفهان مرکز حمایت از واردات و توزیع گیاهان قاچاق
عمده گیاهان قاچاق از اصفهان توزیع می شود که ایکاش مسئولان سازمان جهاد کشاورزی اصفهان وظیفه شناسی و حس وطن پرستی و اطاعت در اجرای فرامین مقام معظم رهبری را از سازمان استان تهران می آموختند. جا دارد از جنابان آقایان عامری و کوهستانی از مسئولان دلسوز سازمان جهاد کشاورزی استان تهران که در مبارزه با قاچاق گل و گیاه قاطعانه عمل فرموده اند صمیمانه سپاسگزاری نماییم. امیدواریم مسئولان عالیرتبه استان اصفهان پس از این نسبت به اجرای فرامین مقام معظم رهبری بی تفاوت نباشند و موجب نشوند در شرایط تحریم و فشار اقتصادی صدها میلیارد دلار از کشور فقط برای واردات گیاهان قاچاق در آسیای جنوب شرقی نه کشور خارج شده است.
واردات از کشورهای خواهان بذر گل ایرانی
در یکی از نمایشگاه های سالانه به کسی که صد درصد گیاهان متنوع وارده به نمایشگاه را گل های وارده به صورت قاچاق آنهم از ممالک ممنوعه آسیای جنوب شرقی تشکیل می داد نشان برتر و لوح تقدیر اعطا فرمودند در حالی که قبلا ده ها بار به استانداری و ریاست سازمان آن استان نامه های زیادی نوشته و ارسال نموده ایم و با کمال تعجب اخیرا شهردار اصفهان برای سفارش خرید بذور گل ها ذکر نموده؛ بذور خارجی در حالی که انواع بذور تولیدی آقای عطا الهی به مراتب بهتر از انواع خارجی است و بذور اف یک …. تولیدی ایشان به دلیل مرغوبیت به کشورهایی که جناب شهردار سفارش خرید بذر داده اند صادر می شود این چه ضد بتی است با تولید و تولید کننده کالای داخلی؟ منابع آبی در حال نابودی
استرالیا برای آبادانی یک منطقه کویری با چهار میلیون نفر سکنه که نیاز به آب برای تولید محصول دارند، دستگاه آب شیرین کن را با لوله کشی به مبلغ چهار میلیارد دلار می خرد ولی ما این طرف خلیج فارس و دریای عمان داریم و طرف دیگر دریای مازندران که اگر از دریاچه مازندران استفاده شود مثل دریاچه رضائیه خشک می شود و اگر به جای خرج و هزینه بی مورد سالی دو کارخانه آب شیرین کن بسازند خطر کم آبی به حداقل می رسید.
ساخت جنگل
دولت یازدهم و دوازدهم دولتي كه ما استقرارش را بر مسند قدرت راه چاره همه مشكلات مي دانستيم زهي تاسف كه جنگل هاي هيركاني شمشاد نابود شده و انقراض و بقيه جنگلها ضمن بر قرار بودن خطر نابودي ناشي از عدم مبارزه با آفات موجود با قطع در حقيقت آزادانه درختان كهن و تبديل و حمل غير قانوني آن دور نيست. به دليل سوء تدبير دولت ها و عدم توجه، همکاری و نظارت مسئولان ذیربط، مرداب ها و درياچه هاي مرزي و داخل كشوركم آب و يا خشك شده است و مسئولان امر نيز گويا سكوت و بي تفاوتي را جايز دانسته و فكر نكرده كه با نصب دستگاه هاي آب شيرين كن در سواحل خليج فارس بتواند هرساله مشكل كمبود آب یك تا چند استان راحل كند كاري كه كشورهاي امارات و عربستان با انجام آن موفق بوده اند.
بزرگترین خریداران
خریداران محصولات حوزه ما یکسری میدان تهران است و بعضی از گلفروشان و دلالان نیز از ما جنس می خرند و باغداران شهرهای ایران هم هستند. همچنین سهم عظیمی هم در تولید بوته نشاء و برگهای زینتی داریم و از آن طرف رقبای زیادی هم پای کار آمدند که جای بسی خوشحالیست چون هر چه تعداد تولید کننده بیشتر باشد بازار فروش بهتر است.
عدم توجیه اقتصادی
متاسفانه به دلیل عدم حمایت دولت در بخش کشاورزی و خصوصا حوزه گل و گیاه و نداشتن توجیه اقتصادی این صنعت و از آن طرف بهره مندی برخی از سرمایه داران از امتیازات دولتی بسیاری از تولیدکنندگان گل و گیاه ناراضی و در حال رها کردن آن هستند.
دلالان بازار گیاه و به جیب زدن سودهای کلان
دلایلی مثل پراکندگی واحدهای تولیدی گل و گیاه و عدم حمایت مسئولان باعث شده دلالان نهال، بذر و گل و گیاه را از تولید کننده خریداری و به چند برابر قیمت بازار بفروشند و سودهای کلانی را به جیب بزنند و در واقع آگاهانه و مطلع به همه اخبار اقدام می کنند و با همدستی بعضی مسئولان دست اندرکار دزدان این عرصه را هم تایید و هم کمک می کنند بدون اینکه مشورتی از اتحادیه در خصوص تایید سلامت روان اعضا بگیرند.
تولیدکنندگان متخصص
در صنعت گل و گیاه تولیدکنندگان متخصص و با علم چون مهندس قلی زاده و مهندس محمدپور نیز هستند که با تکیه بر تجربه و علم به صورت سنتی و صنعتی به سوی کسب موفقیتهای بیشتر در حال فعالیتند و بر همین اساس مهندس قلی زاده در حال احداث پایانه گل و گیاه در جویبار می باشد.
تعاونی گل و گیاه
تعاوني كشاورزي گل وگياه و بذر و نهال آمل در شهرستان آمل دارای بیش از پانصد نفر عضو رسمی می باشد. اعضای هیئت مدیره پنج نفر و دو بازرس و دو نفر علی البدل می باشند که در نبود یکی از اعضا جایگزین می شوند و بستگی به اساسنامه سه تا چهار سال فعالیت می کنند.
سابقه تولید گل و گیاه در آمل
تولید گل و گیاه در آمل سابقه نسبتا طولانی و به سال 50 بر می گردد و تعدادی از اعضاء 30 الی 35 سال سابقه دارند.
گرمایش گلخانه ها
برای گرم کردن فضای داخل گلخانه گذشته از بخاری از لوله های آبگرم در زیر خاک «زیر گرمایی» استفاده می کنیم که بهترین روش می باشد و آبیاری هم یکسری بارانی و قبلا به صورت قطره ای بود ولی در حال حاضر به خاطر سختی آبها و داشتن مواد و املاح به صورت گچ و نمک «ایسی آب» بالا رفته بخاطر همین دو دستگاه آب شیرین کن در مجتمع گل و گیاه شاهزید نصب کردیم و یک میلیون لیتر ذخیره آب هم از آب باران داریم که بهتر از آب معمولی است.
صادرات نهال به خارج از کشور
صادرات به خیلی از کشورهای عربی قطع و تنها می شود به کشور عراق و روسیه کالا ارسال کرد و سیاست درستی هم در این زمینه نداریم و در این آشفته بازار اقتصادی، بهترین بازار دنیا روسیه می باشد و متاسفانه از زمانی که مناسبات همکاری روسیه و اروپا به هم خورد ترکیه این را هم دارد از ما می گیرد در حالی که روسیه بیشترین همکاری و داد و ستد را با ایران داشت.
گیاهان آپارتمانی اکسیژن ساز
یکی از روشهای کاهش کمخوابی گیاهان هستند. اینها علاوه بر اینکه شادابی و حس زندگی را با خود همراه دارند، مزایای دیگری از جمله کاهش استرس، آسودگی و هوای پاکیزه نیز برای ما ایجاد میکنند که هرکدام میتواند بر الگوی خواب تاثیرگذار باشد. سانسوریا گیاهی است که در شب اکسیژن منتشر کرده و دیاکسید کربن جذب میکند که بدین ترتیب هوا را تصفیه کرده و خواب بهتری ایجاد میکند. همچنین این گیاه سموم معمول در هوای خانه (فرمالدهید، تری کلرو اتیلن، بنزن) را فیلتر میکند. گاردنیا، گندمی، اسطوخودوس، آلوئهورا، اسپاتی فیلوم، پوتوس طلایی و نخل بامبو از دیگر انواع گیاهان آپارتمانی اکسیژن ساز هستند.
باغداری مقرون به صرفه نیست
در حال حاضر و با توجه به رکود اقتصادی و همچنین اقدامات بی ثمر کمیته مبارزه با قاچاق گل و گیاه سالانه میلیونها دلار ارز از کشور خارج می شود که این وسط سود فراوانی به جیب فروشندگان و دلالان می رود دریغ از اینکه باغداران و صاحبان گلخانه ها کمترین نفعی را ببرند.
نیترات رشد میوه را سریع می کند
در پرورش و رشد محصولات خوراکی نباید از کود نیترات استفاده کرد چرا که بیش از حد رشد میوه را سریع و سموم را جذب لایه های درونی می کند که بعدها منجر به بروز بیماری های مختلف می شود بنابراین بهتر است هنگام خرید سیب زمینی و پیاز حتی المقدور ریز آن را انتخاب کنند چرا که نیترات جذب آنها نشده است. در سفری که به انگلیس داشتم با ورود به بازار هفتگی میوه ها در انواع مختلف با برچسب قیمت بود که وقتی علت را از فروشنده پرسیدم جواب داد صاحبش حاضر شد درختش را قربانی کند که شما غذای سمی نخورید و آن میوه خوش آب و رنگ صاحبش از سم استفاده کرده تا درختش را نجات دهد که این تفاوت را در قیمتها می شد دید.
فصل سم زنی
سعی می کنیم برای رشد و بهتر محصول دادن میوه ها از سموم قوی استفاده نکنیم و هر موقع که آفتی را ببینیم سم پاشی کنیم. آفتها بیشتر کنه قرمز و لقمه ای می باشد که گیاهان را تهدید جدی می کند و هر کدام سم مخصوص خودشان را دارد و بهترین سم به نظر من ان است که در مرحله تخم کش و بالغ کش استفاده شود.
دلالان
در خرید و فروش میوه دلالان بازار را تاراج کردند و همین باعث شد چند بار کار را جمع کردیم و متاسفانه در سالهای اخیر خیلی از باغداران خودشان دلال شدند و نمی شود آنها را مهار کرد و ما بر سر قیمت بیشتر ضرر می کنیم.
صحبتی با مسئولان
مسئولان با آزاد گذاشتن قاچاقچیان به مردم و نظام جمهوری اسلامی خیانت می کنند و شریک جرم آنها هستند و اگر دستشان به گمرگ و نظارت و بازرسی نمی رسد بهترین راه نظارت بر گل فروشی ها و میادین و نمایشگاه گل می باشد مثل کاری که سفیران سفارتخانه های کشورهای آفریقایی و آسیایی کردند و وقتی بازرسی مستمر باشد و قاطعانه عمل کنند دیگر قاچاقی وجود
ندارد.