رییس شیلات محموداباد و نور با مهم شمردن صنعت شیلات؛ گفت: صنعت شیلات بستر مناسبی برای سرمایه گذاری، رفع معضل بیکاری و پویایی اقتصادی در جامعه بوده از اینرو می طلبد مسئولان برای دستیابی به این مهم توجه ویژه ای داشته باشند.
مهندس بهروز عمرانی که از زمان انتصابش به سمت رییس اداره شیلات محموداباد و نور بیش از چند روزی می گذرد در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار صبح آمل؛ اظهار داشت: با ایجاد و راه اندازی اداره شیلات محمودآباد و نور در شهرستان محموداباد، زمینه لازم برای توسعه فعالیت های پرورش ماهی و آبزی پروری در این دو شهرستان فراهم شده است.
وی با اشاره به وجود پتانسیل های موجود در منطقه افزود: وجود منابع آبی روان در سطح شهرستان تولید سالانه 4327 تن تولید ماهی(آبزی پروری و صید ماهی استخوانی) در این دو شهر بسیار خوب بوده که با توجه به وجود دو اقلیم متفاوت برای پرورش ماهیان گرم و سردآبی در شهرهای محمودآباد و نور، میزان تولید فصلی ماهی با اجرای طرح های آبزی پروری شیلات و استفاده از نظر کارشناسان اداره شیلات در آینده به طور قابل ملاحظه ای افزایش خواهد یافت.
رییس شیلات محمودآباد و نور، با توجه به تاکید مقام معظم رهبری در خصوص اقتصاد مقاومتی و اقدام و عمل؛ خاطرنشان کرد: یقینا با ایجاد اداره شیلات شهرستان محمودآباد و نور و تسهیل در خدمات رسانی به صیادان و آبزی پروران، بالغ بر یک هزار نفر از بهره برداران شیلاتی اعم از صیادان، آبزی پروران، تولید کنندگان و عرضه کنندگان ماهی با تولید آسان، سالم و بدون هدر رفت، سهم عمده ای از تولید کشور را به خود اختصاص می دهند.
عمرانی ادامه داد: با کاهش ذخایر آبزیان در دریا توسعه آبزی پروری در این شهرستان گسترش یافت.
وی با اعلام اینکه محمودآباد در بخش ماهیان گرم آبی افزون بر 42 هکتار مزرعه دارد که توسط آبزی پروران ایجاد شده است؛ تصریح کرد: این شهرستان در تمام محورهای بخش آبزی پروری اعم از ماهیان گرم آبی و سردابی فعالیت چشمگیری
دارد.
رییس اداره شیلات محمودآباد و نور با اشاره به اینکه سالانه 4327 تن ماهی(آبزی پروری و صید ماهی استخوانی) در محمودآباد تولید می شود؛ گفت: وجود آب های متعدد و منابع آبی در محمودآباد، سبب شد که این شهرستان یکی از مناطق مناسب در زمینه پرورش ماهیان سردابی و گرم آبی محسوب و برنامه توسعه ای در قالب حمایت از حوزه های پرورش آبزیان انجام گیرد.
عمرانی بیان داشت: شهرستان محمودآباد دارای 70 مزرعه گرم آبی است که شامل 42 و نیم هکتار می شود که با این حساب بالغ بر237 تن در سال 1394 تولید داشتیم.
وی تصریح کرد: شهرستان محمودآباد دارای 76 قطعه آب بندان است که در حال بهره برداری به عنوان آبزی پروری است که شامل 1071 هکتار می شود که 2591 تن در سال 94 تولید داشته است.
رییس اداره شیلات محمودآباد و نور با اشاره به تولید ماهی در مزرعه های سردابی؛ اظهار داشت: شهرستان محمودآباد 4 مزرعه سردآبی دو منظوره و نیمه متراکم دارد که قریب بر 80 تن ماهی های سردآبی و قزل آلا در آن تولید می شود.
عمرانی خاطرنشان کرد: شهرستان نور دارای 23 مزرعه گرم آبی است که شامل حدود 13 هکتار می شود که 70 تن تولید داشته است.
وی افزود: شهرستان نور دارای 14 قطعه آب بندان در حال آبزی پروری است که شامل 182 هکتار با تولید 494 تن می باشد.
رییس اداره شیلات محمودآباد و نور خاطرنشان کرد: دو مزرعه سردآبی منفرد کوهستانی در شهرستان نور مشغول به فعالیت می باشدکه 50 تن تولید دارد و سه مزرعه سردآبی دو منظوره نیمه متراکم نیز با 105 تن تولید مشغول به کار می باشد.
عمرانی تصریه کرد: در مجموع شهرستان محمودآباد و نور در بخش آبزی پروری در سال گذشته سه هزار و 627 تن تولید داشت.
وی با اشاره به اینکه سالانه 2591 تن ماهی در محمودآباد تولید می شود؛ گفت: شهرستان محمودآباد دارای 8 تعاونی پره است که قریب به 600 صیاد مشغول فعالیت در آن می باشند و سال گذشته 560 تن ماهی در این هشت تعاونی صید شده است.
رییس اداره شیلات محمودآباد و نور، بیان داشت: شهرستان نور با 135 صیاد دارای دو تعاونی پره است که تولید متوسط شان 140 تن بوده و مجموعا تولید پره شهرستان محمودآباد و نور 700 تن در سال گذشته بوده است.
عمرانی گفت: شهرستان محمودآباد با 33 کیلومتر نوار ساحلی و شهرستان نور با 25 کیلومتر جمعا 58 کیلومتر ساحل دریا را به خود اختصاص دادند.
وی به آغاز صید ماهی استخوانی اشاره کرد و گفت: صید ماهیان استخوانی از 17 مهرماه شروع و تا 15 فروردین سال بعد ادامه دارد که انتظار می رود700 تن ماهی در این دو شهر تولید شود.
رییس اداره شیلات محمودآباد و نور، با اعلام اینکه همه صیادان دارای کارت صیادی هستند؛ خاطرنشان کرد: اکثر تعاونی های صیادی با مجوز از شیلات مشغول فعالیت و صد درصد صیادان بیمه هستند که 17% حق بیمه را خودشان و 10% مابقی را دولت می پردازد.
عمرانی عمده ترین مشکلات صیادان را آلودگی آب رودخانه ها ناشی از فاضلاب های شهری دانست و گفت: رودخانه ها رحم دریا هستند و انواع ماهی ها خصوصا ماهیهای سفید و خاویاری که رودکوچ هستند، برای تخم ریزی، تولید مثل و تکثیر باید به رودخانه مراجعه کنند بنابراین اگر رودخانه های ما از نظر آلاینده های زیست محیطی دچار آلودگی و فاضلاب های شهری و کارخانجات و کشاورزی در آنها ریخته شود، ماهی ها نمی توانند برای تولید مثل به رودخانه بروند که با این وجود نسل آنها رو به انقراض است.
وی افزود: برای کمک به حفظ ذخائر دریا تکثیر طبیعی ماهی ها در رودخانه ها با شیل گذاری موانعی ایجاد و حوضچه هایی ایجاد می شود که ماهی های مولد را به کنار رودخانه می آورند تا به صورت طبیعی تکثیر
شوند.
رییس اداره شیلات محمودآباد و نور، بیان داشت: امسال با ایجاد دو پروژه شیل گذاری و تکثیر طبیعی ماهی های استخوانی در دهانه رودخانه تفنگاه و همچنین رودخانه سیاه رود یا علم رودمحمودآباد، به سمت تولید اصولی برویم.
عمرانی اظهار داشت: سالانه میلیونها قطعه بچه ماهی از طریق شیلات به صورت نیمه مصنوعی در رودخانه رها سازی تا از کاهش نسل آنها جلوگیری شود.
رییس اداره شیلات محمودآباد و نور، با بیان اینکه تنها یک جایگاه عرضه ماهی زنده در لامیزده محمودآباد مشغول ارائه خدمات به همشهریان و مسافران می باشد؛ گفت: شیلات آمادگی کامل دارد تا افرادی که متقاضی عرضه ماهی هستند بتوانند این کار را انجام دهند و برای دستیابی به این منظورحتی مغازه چند متری با یک ظرف «ونیرو» و دستگاه اکسیژن کافی است.
عمرانی خاطرنشان کرد: عرضه ماهی حتما باید با مجوز صورت بگیرد و وظیفه دامپزشکی این است تا جلوی فعالیت آنهایی را که مجوز ندارند بگیرد.
وی با بیان این مطلب که ظرفیت های خوبی در شهرستان محمودآباد برای پیشرفت حوزه آبزی پروری وجود دارد؛ اظهار داشت: آبزی پروری به نسبت شهرستانهای همجوار و با توجه به اینکه محمودآباد شیلات هم نداشت از رشد خوبی برخوردار است و حدود 85% از آب بندانهای محمودآباد در حال بهره برداری به صورت آبزی پروری می باشند.
رییس اداره شیلات محمودآباد و نور، با اشاره به بازار ماهی در این شهرستان؛ تصریح کرد: بازار ماهی محمودآباد در زمینی به مساحت 4000 متر مربع و با 45 غرفه قرار دارد که پتانسیل خوبی برای عرضه ماهی(غذای سلامتی) می باشد و قریب به 100 نفر نیز در آن مشغول به کار می باشند.
عمرانی گفت: ماهی های پرورشی و استخوانی به صورت بهداشتی عرضه می شوند که با توجه به تولید در محمودآباد از شهرهای نور، بابلسر و ساری هم به این مرکز می آیند.
وی پرورش ماهی در قفس را نجات بخش صید و صیادی دانست و بر لزوم فرهنگ سازی در این عرصه تاکید کرد و افزود: با توجه به بحران موجود آب شیرین در کشور و از آنجائیکه آب یک سرمایه حیاتی است، یقینا برای توسعه آبزی پروری نمی شود روی آن مانور داد و با داشتن 58 کیلومتر ساحل و ده تعاونی پره و ساحل فرصت بسیار خوبی است که به پرورش ماهی در قفس بپردازیم.
رییس اداره شیلات محمودآباد و نور، پرورش ماهی در قفس در دریا را از پروژه های اولویت دار اعلام کرد و گفت: تا کنون دو متقاضی این طرح در محمودآباد مجوزهای اولیه را گرفته اند اما کار آنها شروع نشده و در منطقه نور و محمودآباد ظرفیت برای صدور 30 مجوز هم وجود دارد و تا 25 هزار تن هم گنجایش تولید داریم.
عمرانی به کیفیت ماهی های در قفس اشاره کرد و گفت: پرورش ماهی در قفس نوعی پرورش ارگانیک محسوب می شود زیرا محیط پرورش محصور بوده و تنها کنترل و غذاست که توسط انسان انجام می شود و علاوه بر آن گونه هایی که در قفس ها قرار می گیرند نیز دریایی هستند.
وی ادامه داد: صیادان اقشار آسیب پذیری هستند که با توجه به وضعیت ذخایر دریایی و کاهش آن که هر ساله شاهد آن هستیم باید روش دیگری برای تامین معاش آنها پیدا شود و روش پرورش ماهی در قفس می تواند جایگزین خوبی برای صیادان باشد.
رییس اداره شیلات محمودآباد و نور، تصریح کرد: متقاضییان پرورش ماهی در قفس با مراجعه به دفاتر سازمان های نظام مهندسی کشاورزی استان در شهرستانها با داشتن حداقل 1000 متر زمین در کنار ساحل حتی به صورت استیجاری برای گرفتن موافقت اصولی به نظام سازمان مهندسی برای گرفتن اخذ تسهیلات، معرفی می شوند که در زمینه ارائه تسهیلات دولت استقبال خوبی کرده است.
عمرانی با اعلام اینکه پروژه پرورش ماهی در قفس جزواولویت های پروژه های اقتصاد مقاومتی می باشد؛ خاطرنشان کرد: در این خصوص استانداری، بانکها و شیلات حمایت های لازم را انجام می دهند تا انشاءا… بتوانیم با استقبال مردم و پتانسیل های موجود در دریای خزر تولید را در این بخش افزایش داده و دیگر نیاز نباشد آب سالم شیرین را آلوده کنیم و نسبت به جلوگیری هدر رفت آب تمهیدات لازم را به کار گیریم.
وی با اشاره به مخاطرات زیست محیطی روش پرورش ماهی در قفس؛ تاکید کرد: اولویت مهم سواحل نور و محمودآباد، بحث پرورش ماهی در قفس می باشد و از آنجائیکه ماهی موجودی است زنده و محل زندگی آن نیز آبی است که مرتب تلاطم دارد پس با رعایت استانداردهای لازم به نظر نمی رسد مخاطره ای اکوسیستم دریایی را تهدید کند.
رییس اداره شیلات محمودآباد و نور، گفت: یگان حفاظت منابع آبزیان در ایزدشهر، محمودآباد و نور مستقر می باشد و همکاران ما به صورت شبانه روزی و شیفتی در حال انجام وظیفه می باشند ولی با توجه به اینکه دریا گسترده است و برای 55 نوار ساحلی یک پایگاه حفاظت از منابع داریم که امکانات دولتی محدود و کافی
نمی باشد.
عمرانی صید ماهیان خاویاری را جزو صید قاچاق نام برده و گفت: قوانین پیشگیرانه بازدارنده ای برای این بخش در نظر گرفته شد که طی آن متخلفین به دادگاه معرفی و آلات و ادوات صید غیر مجاز ضبط و جرایم نقدی و زندانی هم در قانون دیده شده است که الحمدا… چندین جلسه در شورای حفظ حقوق بیت المال به ریاست دادستانی استان، دادستانهای شهرهای ساحلی و اداره کل شیلات برگزار می شود.
وی به صید ماهی عظیم الجسه در دریای سرخرود اشاره کرد و گفت: در چند روز گذشته صیادان تعاونی پره در شهرستان محمودآباد یک فیل ماهی عظیم الجسه به وزن 240 کیلو را صید کردند که 33 کیلو و ششصد گرم خاویار داشت و این ماهی تحویل کارگاه تکثیر مرکز شد.
رییس اداره شیلات محمودآباد و نور، به حمایت همه جانبه ارگانها در تشکیل و بهره برداری شیلات این دو شهر اشاره کرد و اظهار داشت: برای راه اندازی ساختمان شیلات محمودآباد و نور فرماندار، نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی این دو شهر، امام جمعه، شهردار و اعضای شورای شهر، شهردار سرخرود، مهندس موسوی نژاد و اقای فلاح به عنوان رییس اتحادیه آرد و نان و اتحادیه خبازان و قنادان حمایتهای بی دریغی را از این مجموعه کردند که جای بسی تشکر و قدردانی دارد.
وی به رتبه محمودآباد و نور در تولید ماهی اشاره کرد و گفت: 20 درصد از تعاونی استان مازندران در نور و محمودآباد است که حدود 20 درصد از صید استان هم در این دو شهر انجام می گیرد.
گفتنی است بهروز عمرانی 26 سال سابقه خدمتی دارد که هشت سال به عنوان رییس اداره شیلات شهرهای بابلسر و فریدونکنار که از نظر صید و صیادی تا شهرستان نور هم تحت پوشش اداره شیلات بابلسر بوده و نزدیک به 11 سال رییس اداره بنادر ماهیگیری اداره کل شیلات مازندران مشغول خدمت بوده و در حال حاضر هم به عنوان رییس شیلات محمودآباد و نور مشغول فعالیت می باشد.
