گزارش صبح آمل از وضعیت باغ های کیوی در آمل زمستان باغ کیوی در مازندران

درختان کیوی در دو طرف باغ دالان زیبایی شکل دادند و ما را به زیبایی بدرقه کردند، کیویی ها اکثرا چیده شده بودند، اما خرمالوها و چرتقال های نارنجی در انتهای باغ چشمک می زدند، برخی شاخه ها درختان کیوی درشت و براق هوش و حواس را می دزدید، برق می زدند، آنقدر منظم کیوی ها در کنار هم قرار گرفته اند که به باغ شکوه خاصی داده بود، مانند سربازهای که منتظر پیکار با زمستان هستند، پاییز است ولی اینجا سرسبزی خودش را دارد آرامشی عجیب که با نفسهای باد در لابه لای شاخهها دوچندان می شود، آن طرف باغ کیوی پرتقالها خودنمایی میکنند نارنجی هایی که چون نگینی روی درخت طلاکوب شده است.


خوش برخورد است، انگار مهربانی طبیعت با او عجیبن شده، به 63 سال نرسیده است، از خاطره هایش با درختها میگوید از شاخه های شکسته از زخم سرما، از پشتکارش بعد از شکست ها، از سن و سال درخت ها و از درد و دلهایش را می توان آن را چند صد کتاب کرد.
قصه بر غصه کیویی
جعفر غفاری، از باغداران نمونه کشور در گفتگو با خبرنگار صبح آمل با اشاره به ویژگیهای باغدار موفق گفت: اول عشق و علاقه مهم است و اینکه باید براساس علم روز بیش رفت که اگر همراه با تجربه آمیخته شود، قطعا پیشرفتهای خوبی خواهند داشت، بعنوان نمونه برای کم شدن مصرف آب از دستگاه مکروجت استفاده می کنیم که خیلی بصرفه است.
وی با بیان مشکلات کشاورزان و باغداران عنوان کرد: زنبور مدیترانه ای مشکل ایجاد کرده است، دلتامترین میزنیم، سعی می کنیم از مود شیمیایی کمتر مصرف کنیم، مواد هورمونی نمیزنیم، از کود حیوانی بیشتر استفاده می کنیم.
این باغدار آملی یکی از مشکلات باغداری را نبود اتحادیه باغداران خواند و تصریح کرد: خواسته تمام باغداران این است که شرکت تعاونی کیوی کاران داشته باشیم، تا دسته واسطه کوتاه شود، متاسفانه با قیمت کم می فروشیم ولی با قیمت بالا صادر می شود؛ هر چند هنوز بسیاری از باغداران کیویی هایشان روی درخت است و نتوانستند بفروشند.

نبود زیرساخت برای صادرات

وی نبود بازار فروش را از مشکلات باغداران عنوان کرد و افزود: کیوی های ما به ترکیه می رود و از ترکیه به اسم انان به کشورهای اروبایی صادر می شود، بازار فروش اروبا را از دست دادیم، در حالی که کیوی های مرغوبی داریم، که می تواند با قیمت مناسب تری به فروش برسد.
غفاری با تاکید اینکه دست دلالان باید کوتاه شود، خاطرنشان کرد: باغدار غم فروش را دارد پاییز که فصل برداشت محصولات است قیمت و ارزش ندارد، سود در دست دلالان است که با قیمت بالایی می فروشند.

وی به شروع فعالیتش اشاره کرد و افزود: سال ۸۶ کیوی با 30 میلیون تومان در زمین 4 هزار هکتاری شروع کردم، امسال 160 تن کیویی برداشت کردیم که بخاطر وزن ۶۰ تا ۱۲۰ گرم استاندار است و برای صادرات مناسب است، سال گذشته نیز محصولاتمان با واسطه صادر شده است.

زمستانی برای باغ کیویی

ابوالقاسم اسدی، اولین و تنها باغدار محمودآباد در گفتگو با خبرنگار صبح آمل با اشاره به اینکه باغداری بصرفه نیست، گفت: اقتصاد روستا کشاورزی و باغداری است، اما اکثر زمین های اطراف، بخاطر شرایط بد مالی فروختند و در حال تغییر کاربری و ساخت ویلا هستند.
وی با بیان اینکه در سالهای گذشته متحمل ضرر زیادی شده است، عنوان کرد: سال گذشته دو برابر ضرر کردیم، کارشناسانی که می امدند اطلاعات کافی را نداشتند و باید کارشناس را از تنکابن بیاوریم که هزینه های رفت و آمد زیاد می شود.
اسدی ادامه داد: قیمت از درخت ۹ هزار تومان میخریدند و۴۰ هزار تومان ایام عید می فروختند، امسال گفتند 8 هزار تومان میخرند، هیچ نظارتی وجود ندارد، باید موسسه یا اتحادیه وجود داشته باشد تا بتوان مشکلات را بررسی کرد .
وی ایجاد تعاونی را نیاز باغداران خواند و تصریح کرد: گرانی نهاده ها، هزینه های بالای فرایند تولید و نبود بازار فروش، وجود واسطه ها، نبود تسهیلات مناسب، هزینه بالا نگهداری محصولات در سردخانه، نداشتن شرکت تعاونی و نبود بستر مناسب صادرات از مشکلاتی است که باغداران لا آن دست و بنجه نرم می کنند.
این باغدار نمونه خاطرنشان کرد: امسال بیش ازچهل میلیون هزینه کردیم، هر چند با توجه به ارتباطات مجازی فروش نسبت به سال قبل بهتر بود، اما وضعیت اقتصادی مناسب نیست، یک عدد سبد ۶۰ هزار تومان قیمت دارد.

وی با تاکید اینکه از بهترین گونه کیوی استفاده شده است، خاطرنشان کرد: گونه های هاروارد که اصلاح شده است، استفاده می کنیم، اما حمایتی برای صادرات وجود ندارد، مدل جدید هم که تو سرخ است که چند درخت کاشتیم.
اسدی تصریح کرد: کود هایی که استفاده می کنیم، کیفیت لازم را ندارد و نظارتی وجود ندارد.
وی از دیگر مشکلات باغداران را بیمه خواند و اظهار کرد: برای بیمه کارگری رفتیم، اما برای هر هکتار یک نفر را بیمه می کنند در حالی که بطور ثابت سه نفر و در زمان چیدن 40 نفر فعالیت دارند، اما حتی کیوی را بیمه نمیکنند.

آمل 40 درصد تولید استان

مهرداد فولاد رئیس جهاد کشاورزی آمل در ادامه گفت: این شهرستان ۶۰۰ بهره‌بردار به کشت محصول کیوی مشغول هستند که در ۳۰۰ هکتار از اراضی کشت به عمل آمد، که هر کدام از این باغداران در حدود نیم هکتار از این اراضی باغی از تولید کیوی برخوردار هستند و سالانه بیش از ۷ هزار تن برداشت می‌شود.
وی با بیان اینکه آمل سالانه ۴۰ درصد تولید داخلی استان را بر عهده دارد، عنوان کرد: همچنین ۴۰ درصد خارج از استان را تامین می‌کند، علاوه بر این ۲۰ درصد از این محصول به کشورهای اوراسیا، همسایه‌های خلیج و عربی صادر می‌شود.
رئیس جهاد کشاورزی تصریح کرد: در مجموع تولیدات امسال ۴۰ درصد برای تامین میوه شب عید امسال در انبارهای مازندران ذخیره‌سازی شده است، با توجه به اهمیت ماندگاری این محصول و استفاده بهینه از آن بهترین زمان برای برداشت کیوی از اواسط مهرماه تا پانزدهم آذرماه است.

روستا منهای باغ

اقتصاد روستاها خصوصا در بخش کشاورزی و باغداری تاثیر پر رنگی در سرانه تولید نا خالص داخلی دارد؛ هر چند اگر حتی رویکرد منفی مهاجرت به شهر را نادیده بگیریم باید بخاطر 45 درصد جمعیت استان در روستاها نگاه ویژه ای به آن داشته باشیم؛ حمایتی که اگر نشود ضربه های جبران ناپذیری به ستونهای اقتصاد مازندران میگذارد؛ چرا که ظرفیت بالای مازندران در کشاورزی و باغداری او را ممتاز کرده است و اگر از این ظرفیت استفاده نشود، نه تنها باید منتظر مهاجرت روستاییان و معضلات حاشیه نشینی و مشکلات اجتماعی که متولد میکند باشیم؛ بلکه اقتصاد مازندران را بی پشتوانه خواهیم کرد.
اگر شاخصهای خودکفایی و محور توسعه اقتصادی در مازندران را بررسی کنیم یکی از گزینه ها قطعا در رشد پایدار بخش باغداری خواهد بود.
مازندران استعداد ویژه ای در باغداری دارد و یکی از ستونهای درآمدی ساکنین استان است که امیدواریم با مدیریت و بهره برداری مطلوب بتوانیم از منابع و امکانات موجود استفاده کنیم.

1402/9/25

اشتراک گذاری این مطلب در :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در ادامه بخوانید ....

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشتراک گذاری این مطلب در :

گفتگوی اختصاصی صبح آمل با خانم مهندس سمانه هندویی معاونت مالی و اداری شرکت های گروه هندویی و عضو هیئت امنای شهرک شهدای تشبندان محمودآباد: واقعیت این است که در دنیای امروز ‌ صدای مردان چنان بلند شده است که گاهی، شاید برای ایجاد تعادل، باید از مردها خواست تا کمی سکوت کنند تا صدای زنان موفق دنیا بهتر شنیده شود