با فقدان دامپزشكی، بدون شک قسمتی از سلامت جامعه به خطر می افتد

دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛

با فقدان دامپزشكی، بدون شک قسمتی از سلامت جامعه به خطر می افتد / کشتارگاه آمل سنتی و فاقد امکانات کشتارگاه صنعتی می باشد، لازم است هرچه سریعتر تعیین تکلیف شود
علم دامپزشكي به عنوان يكي از علوم وابسته به سلامتي انسان است و اهداف عمده آن عبارتست از ارتقاي سلامتي و حفظ سلامتي حيوانات كه بستگي به سلامتي انسانها دارد. رشته ای که درک آن برای بسیاری دشوار است گر چه هر روز با محصولات لبنی سر و کار دارند اما منشاء آن کمتر در ذهنشان نقش می بندد. برای تامین نیروی انسانی متعهد و متخصص در رشته دامپروری و به منظور نیل به خودکفایی در تهیه پروتئین حیوانی مورد نیاز لازم است که متخصصینی تربیت شوند که بتوانند با استفاده از دانش و تجربیات خود تولید اقتصادی محصولات دامی را بطور علمی امکان پذیر و از امکانات موجود کشور حداکثر استفاده را در جهت تولید این محصولات نموده و در امور تحقیقات آموزش و برنامه ریزی دامپروری خدمت نمایند. مطالعه و بررسی در زمینه غذا و تغذیه دام ، اصلاح نژاد و بالابردن تولید اقتصادی با استفاده از اصول بهداشت و مدیریت در پرورش دام و نگهداری محصولات دامی رشته ای از علوم کشاورزی را تشکیل میدهد که تحت عنوان دامپروری نامیده می شود. اما دامپزشكی فقط به معنای درمان یک بیماری در دام نمی باشد، بلکه این رشته نقش تاثیر گذار در بهداشت عمومی و ارتقا سلامت جامعه دارد و با فقدان دامپزشكی، بدون شک قسمتی از سلامت جامعه به خطر می افتد. اینها را دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ در گفتگوی اختصاصی با صبح امل بیان کرد و در پاسخ به سوالات گفت؛
صبح آمل؛ از جمله اهداف مهم و اجرایی سازمان دامپزشکی کدامند؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ حفظ و حراست از سرمایه های دامی کشور از طریق کنترل و پیشگیری از بیماریهای واگیر دامی و بیماریهای مشترک بین انسان و دام از جمله مهمترین اهداف دامپزشکی می باشد. دامپزشکی از دستگاه های اصلی در سیاست گذاری، تحقیقات و نظارت بر برنامه های کنترل و پیشگیری بیماری ها و … می باشد. تأمین بهداشت، سلامت و فراهم کردن رفاه دام ، کنترل و پیشگیری از بیماری‌های دامی و بیماریهای مشترک بین انسان و دام، تأمین و تضمین بهداشت و سلامت فرآورده‌های خام دامی، فراهم کردن شرایط ورود فراورده های دامی به بازارهای جهانی، توسعه پایدار و سرمایه گذاری در بخش دام و اجرای مقررات و دستورالعمل های بهداشتی سازمان‌های بین المللی مرتبط از جمله اهداف مهم و اجرایی سازمان دامپزشکی است.


صبح آمل؛ وظیفه سازمان دامپزشکی بیشتر در چه راستایی است؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ بر اساس قانون، وظیفه سازمان دامپزشکی کشور حفظ و حراست از سرمایه های دامی کشور است. لذا در این خصوص اقدامات زیادی را در زمینه های مختلف انجام می دهیم که یکی از آنها واکسیناسیون دامها است. در مقاطع گوناگون و در محیط های دامداری کلیه ی دامهای سبک و سنگین (گوسفند، بز، گاو، گوساله) را تحت پوشش واکسنهای متفاوتی از جمله آبله، شاربن، طاعون نشخوارکنندگان کوچک و تب برفکی و … قرار می دهیم. این نشانگر اقدامات دقیق و به موقع دامپزشکی با مفهوم پیشگیری مقدم بر درمان است و با تزریق واکسن به دام در واقع آنها را ایمن و از بروز بیماری های بعدی جلوگیری می کنیم. شماره گذاری (پلاک گوش) دام ها و ثبت آن در سامانه و اقدامات کنترلی در این خصوص، رصد تولیدات پروتئینی از جمله مرغ، آموزش بهره برداران از جمله اهداف مهم و اجرایی سازمان دامپزشکی به شمار می رود. از آنجا که کنترل و پیشگیری از بروز و وقوع بیماری، همیشه مقدم بر درمان بوده است و از خسارات و تلفات ناشی از رخداد بیماری به شدت می‌ کاهد، دامپزشکی با اجرای عملیات واکسیناسیون و نیز سم پاشی نواحی پرخطر علیه انگل های خارجی سبب کاهش رخداد بیماری ها شده و از خسارات و تلفات ناشی از رخداد بیماری ها به شدت می‌ کاهد.
صبح آمل؛ ایمنی موادغذایی چه نقشی در اقتصاد جامعه دارد؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ ایمنی موادغذایی علاوه ‌بر ارتباط تنگاتنگ با امنیت‌غذایی، نقش مهمی در اقتصاد جامعه دارد و به‌ همین ‌دلیل ایمنی و سلامت غذا یکی از ارکان توسعه پایدار در هر جامعه می باشد و دامپزشکی از این منظر هم نقش مهمی ایفا می‌کنند و بیشترین اقدامات انجام گرفته توسط بخش دولتی و خصوصی دامپزشکی در این رابطه شامل کنترل بهداشتی دامداری ها، مرغداری ها و مراکز آبزی پروری ، ارزیابی بهداشتی کارخانجات تولیدکننده خوراک دام، طیور و آبزیان، نظارت بهداشتی بر مصرف داروهای دامپزشکی، کنترل و نظارت بهداشتی برتردد و نقل و انتقال دام زنده و فرآورده های آن، نظارت بهداشتی برکشتارگاه های دام و طیور و مراکز فرآوری و بسته بندی فرآورده های خام دامی، نظارت بهداشتی بر مراکز عرضه فرآورده های خام دامی و میادین دام است.
صبح آمل؛ هدف دامپزشکی در این خصوص چیست؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ هدف دامپزشکی ارتقای بهداشت عمومی و سلامت جامعه می باشد. تضمین کیفیت و سلامت فرآورده های خام دامی همراه با افزایش بهره وری و ارتقای کیفیت این محصولات و تولید فرآورده های سالم و بهداشتی با فعالیت های دامپزشکان محقق می گردد.
صبح آمل؛ اهمیت احداث کشتارگاه را توضیح دهید و وضعیت آمل در این مورد چگونه است؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ اهمیت کشتارگاه‌ها در تامین بهداشت و سلامت عمومی جامعه و امنیت غذایی با رعایت موازین بهداشتی می باشد. کشتارگاه دام یا طیور مانند یک پالایشگاه است که از بروز بسیاری از مخاطرات و تهدیدات در زمینه سلامت جوامع بشری جلوگیری می کند. از اینرو رعایت موازین بهداشتی در کشتارگاه ها با سلامت مردم ارتباط مستقیم دارد و عدم رعایت آنها نیز می‌تواند موجب از دست دادن اعتماد مردم شود. آمل دارای چهار کشتارگاه صنعتی طیور و یک کشتارگاه سنتی دام است. پرندگانی که در مرغداری ها پرورش یافته اند برای کشتار به کشتارگاههای طیور حمل و زیر نظر ناظر عالی دولتی و مسئولین فنی بهداشتی دامپزشکی کشتار می شوند. کارشناسان پرتلاش اداره دامپزشکی آمل در شیفت کاری شب در کشتارگاه های طیور حضور یافته و بر فرآیند کشتار نظارت دارند. همچنین ناظرین دولتی و مسئول فنی بهداشتی دامپزشک در کشتارگاه دام نظارت های لازم را انجام می دهند. نظارت بر فرآیند کشتار از زمان ورود دام و طیور به کشتارگاه ها بصورت معاینات پیش از کشتار، بررسی لاشه ها پس از کشتار و نظارت بر حمل بهداشتی آنها به مراکز عرضه انجام می شود.
صبح آمل؛ آیا کارخانجات تولیدخوراک دام و طیور ارتباط مستقیم با سلامت مردم دارد؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ اطمینان از سلامتی خوراک مصرفی در دام از دو بعد سلامت گله و به طبع آن سلامت جوامع بشری بسیار حائز اهمیت می باشد. در صنعت دامپروری خوراک متعادل و سالم که حاوی کلیه¬ی مواد مورد نیاز یک حیوان باشد، از اهمیت خاصی برخوردار است به طوری که هر نوع کمبود از نظر پروتئین، املاح، ویتامین و انرژی مورد نیاز باعث عدم بازدهی مطلوب و زمینه ‌ساز بروز بیماری در دام و طیور می‌گردد. لذا کمیت و کیفیت محصولات دامی توسط کارخانجات دام و طیور افزایش می‌یابد چرا که با فرآوری صورت گرفته برروی خوراک (فشار و حررات) ضمن خوش خوراکی و بهبود ارزش تغذیه‌ای، غذای سالم و فاقد اجرام بیماری‌زا در اختیار دام قرار می‌گیرد که نهایتا با توجه به ارتباط سلامت خوراک دام با سلامت جامعه انسانی این امر می‌تواند در سلامت انسان نقش تاثیرگذاری داشته باشد. صبح آمل؛ از سوی دامپزشکی در خصوص صادرات فراورده های لبنی به کشورهای فرااسیا نظارتی صورت می گیرد؟ نقش دامپزشکی چیست؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ یکی از بخش های مهم در زمینه نظارت بر بهداشت عمومی، کارخانجات لبنی می باشند که شیر را از واحدهای تولیدی داخل و خارج استان وارد می کنند. خوشبختانه در این بخش صادرات محصولات لبنی از شرکتهای کاله و گلا به کشورهایی مثل روسیه، افغانستان، عراق، پاکستان، ژاپن و کشورهای تازه استقلال یافته انجام می شود. کشورهایی مثل روسیه فقط گواهی های دامپزشکی مبنی برسلامت دام و فراورده های لبنی را قبول دارند. بنابراین این شرکت ها از سوی کارشناسان اداره دامپزشکی دائما ممیزی می شوند و مواد اولیه و محصولات تولیدی از نظر باقیمانده های دارویی و آلودگی های میکروبی مرتبا تحت بررسی و آزمایش قرار می گیرند.
صبح آمل؛ نحوه صدور گواهی بهداشتی صادراتی به کشورهای اوراسیا چگونه است؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ شركت متقاضي مي بايست داراي كد I.R از دفتر نظارت بر بهداشت عمومي سازمان دامپزشكي كشور باشد و نمونه ليبل به تائيد اداره قرنطينه اداره كل دامپزشكي استان مبدا رسانده شده باشد. مراحل بعدی شامل تكميل فرم ( شماره 1) درخواست صادرات فراورده هاي لبني به اتحاديه اوراسيا، ثبت نام در سايت اداره كل دامپزشكي استان مبداء، انتخاب واحدهای دامداری صنعتی شیری واجد شرایط بهداشتی (مطابق با مفاد نامه شماره 73827/40/94 مورخ 25/9/94 سازمان دامپزشکی کشور)، ارائه گواهی سلامت واحد اپیدمیولوژیک انتخاب شده از نظر بیماریهای قید شده توسط اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی اداره کل دامپزشکی استان و ارسال آن به اداره نظارت بر بهداشت عمومی اداره کل دامپزشکی استان، درخواست نمونه برداري از فراورده هاي لبني صادراتي توسط اداره قرنطينه از اداره نظارت بر بهداشت عمومي اداره كل دامپزشکی استان مبدا، انجام عمليات نمونه برداري از فراورده و ارسال آن به آزمایشگاه توسط اداره نظارت بر بهداشت عمومي، اخذ پاسخ نمونه از آزمايشگاه توسط اداره نظارت بر بهداشت عمومي و ارسال آن به اداره قرنطينه اداره كل استان مبداء، پرداخت تعرفه هاي صادارتي توسط صادر كنندگان و صدور گواهي بهداشتي قرنطينه اي توسط اداره قرنطينه اداره كل دامپزشكي استان مبداء از مراحل صدور گواهی برای صادرات محصولات به خارج می باشد.
صبح آمل؛ نقش دامپزشکی در خصوص نظارت بر کارخانه های فرآورده های گوشتی و رستورانها به چه صورت است؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ قسمتی از کار کارخانه های تولیدکننده سوسیس و کالباس تا وقتی که گوشت مرغ یا گوشت قرمز به صورت خام باشد برعهده دامپزشکی است بدین صورت که ورود گوشت به این واحدهای تولیدی تحت نظارت دائمی مسئولین فنی بهداشتی دامپزشک مستقر در این کارخانه ها و نظارتهای ادواری کارشناسان اداره دامپزشکی قرار دارد. اما وقتی که گوشت با مواد دیگر ترکیب و وارد چرخه تولید شد دیگر از حیطه کار دامپزشکی خارج می‌شود. خروجی محصول در واحدهای تولیدی سوسیس و کالباس تاییده دانشگاه علوم پزشکی را دارد و این خروجی مربوط به سازمان دامپزشکی نیست. در رستوران‌ها و کبابی‌ها نیز مسئولیت بهداشت و سلامت گوشت تا زمانی که در سردخانه یا یخچال قرار دارد برعهده مجموعه دامپزشکی است اما زمانی که وارد چرخه طبخ شد دیگر از نظارت دامپزشکی خارج می‌شود.
صبح آمل؛ در بازرسی از قصابی ها و مراکز عرضه فرآورده های خام دام و طیور چه ارگانهایی حضور دارند؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ نظارت بهداشتی و بازرسی از قصابی ها و مراکز عرضه فرآورده های خام دام و طیور بصورت مستمر توسط اکیپ های دامپزشکی و بعضا با حضور نمایندگان فرمانداری، نیروی انتظامی، شبکه بهداشت، جهاد کشاورزی و صمت از قصابی ها و مراکز عرضه فرآورده های خام دام و طیور انجام می شود و به شدت مورد تاکید اداره دامپزشکی است. این نظارت های بهداشتی توسط کارشناسان اداره دامپزشکی بطور تمام وقت و کاملا سر زده از تمامی مراکز عرضه فرآورده های خام دامی صورت می گیرد تا مردم عزیزمان با اطمینان خاطر از این فرآورده ها استفاده نمایند. وظیفه تمامی اصناف مربوطه این است که با بازرسان اداره دامپزشکی کمال همکاری را داشته باشند چرا که قانون و خواست تمام مردم این است که با اصنافی که فرآورده های غیر بهداشتی و تاریخ مصرف گذشته به مردم عرضه می کنند به شدت برخورد شود.یکی از بخش هایی که در حیطه نظارت بر بهداشت عمومی هست و شاید مردم بیشتر با آن در ارتباط اند مربوط به واحدهای قصابی و مرغ فروشی سطح شهر می باشد. این واحدها تحت نظارت اداره دامپزشکی هستند و درصورتیکه موارد عدم تطابق و نقص بهداشتی داشته باشند، تذکرات لازم به متصدی واحد داده می شود و چنانچه فراورده های غیر قابل مصرف و مغایر با ضوابط و مقررات بهداشتی لازم در این مراکز موجود باشند، توقیف می شوند. در این زمینه حتی پرونده های زیادی را به مراجع قضایی ارسال نمودیم و با توجه به همکاری و حمایت بسیار خوبی که از طرف این حوزه وجود دارد الحمدالله در این بخش هم کارها با دقت خوبی انجام می شود.
صبح آمل؛ آیا پلمپ هم داشتید؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ متأسفانه در سال 1402 در حال نظارت و بررسی وضیعت بهداشتی قصابی ها و مرغ فروشی ها سطح شهرستان دو مورد اخطار منجر به پلمپ داشتیم. البته تلاش ما بر این است که با تذکرات لازم مشکلات و نواقص را رفع کنیم و کار به آنجا نکشد اما زمانی که متصدیان مراکز عرضه بنا به هر دلیلی نتوانند و یا تمایل به رفع نواقص نداشته باشند، بخاطر حفظ سلامت مصرف کننده و انجام رسالت خود مجبوریم اقدامات حقوقی و قضایی را با جدیت تمام پیگیری کنیم.
صبح آمل؛ چند کلینیک دامپزشکی در شهرستان آمل وجود دارد؟ حضور این کلینیک ها چه تاثیری در زندگی مردم دارد؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ یکی از بخش های مهم و سرآمد در حوزه دامپزشکی شهرستان آمل بخش تشخیص و درمان است که شامل 55 داروخانه، 30 درمانگاه و 5 آزمایشگاه دامپزشکی و 17 مرکز واکسیناسیون می باشد. تعداد زیادی از همکاران ما در بخش خصوصی در این مراکز مشغول فعالیت و ارائه ی خدمات هستند. اداره دامپزشکی طی سالیان گذشته تشخیص بیماری های دام و طیور را به کلینیک های (بخش خصوصی) دامپزشکی واگذار کرده است. فعالیت این کلینیک ها ارتباط مستقیم با سلامت دارد. در صورت تشخیص بیماری دامپزشک مسئول درمان را سریعا آغاز و مانع از انتشار بیماری می شود. در نتیجه با این کار علاوه بر حفظ سرمایه های دامی، با کنترل به موقع بیماری مانع اتلاف منابع انرژی و هزینه ها و انتقال بیماری به جامعه انسانی می شود.
صبح آمل؛ صنعت مرغداری در آمل چگونه است؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ صنعت پرورش مرغ از جمله صنایع مهم اقتصادی کشور به حساب می آید. تامین و مصرف گوشت مرغ به یک خواسته عمومی و نیاز غذایی پایدار بدل شده است و همه در تلاشند تا راهی برای تولید پایدار و با صرفه گوشت مرغ بیابند. شهرستان آمل نیز دارای بیش از 300 واحد پرورش مرغ گوشتی، 29 واحد پرورش مرغ مادر گوشتی، 9 واحد مرغ تخمگذار، 1 واحد پرورش بوقلمون، 2 واحد پرورش شتر مرغ و یک واحد پرورش کبک می باشد که خیلی از استانها چنین توانمندی را ندارند. همچنین 12 واحد جوجه کشی نیز تحت نظارت بهداشتی دامپزشکی در شهرستان آمل در حال فعالیت هستند.
صبح آمل؛ اهمیت اطلاع رسانی و رفع نگرانی ها در دستور کار شما قرار دارد؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ همانطور که بی تفاوتی در مورد یک بیماری می تواند مشکل ساز باشد نگرانی بی مورد هم می تواند زمینه مشکلات را فراهم کند. خوشبختانه با برنامه ریزی های مناسب و تلاش های موثر، هیچ مشکل و جای نگرانی در مورد بیماری ها وجود ندارد اما این به این معنی نیست که ما از رسالت اصلی خودمان یعنی ارتقاء سلامت جامعه غافل باشیم. کنترل و بازرسی مراکز هدف به طور مرتب انجام می شود اما واقعیت این است که بهترین راه در مورد بیماریهای دامی و بیماری های مشترک انسان و دام، آموزش همگانی و آگاه سازی مردم در مورد زمینه های به وجود آمدن آنها می باشد لذا از رسانه های جمعی انتظار داریم در این مورد یاریگر ما باشند. چرا که باور داریم رفع نگرانی بی مورد مردم و ایجاد حساسیت در مردم نسبت به رعایت موارد بهداشتی مناسب ترین راه برای پیشبرد اهداف سلامت جامعه است. در بحث بیماری معمولا تلاش مان بر این است که بیماری را در مراحل اولیه رخداد تشخیص و سریعا آن را تحت کنترل قرار دهیم و به دامداران و مرغداران منطقه اطلاع دهیم تا سطح بهداشتی قرنطینه ای واحدهای خود را بالا ببرند بدین صورت که به واحدهای دیگر تردد نداشته باشند، با اطلاعات کامل حوضچه های ضد عفونی واحدهای خود را فعال و همه جا را ضد عفونی کنند و علوفه از واحدهای درگیر نیاورند تا بیماری را تحت کنترل در آید.در نتیجه با این کار علاوه بر پیشگیری از وقوع بیماری، مستقیما به ارتقای سلامت جامعه کمک می کنند چرا که هر چقدر میزان درگیری واحدها در منطقه ای به بیماری کمتر باشد و دارو کمتر مصرف شود، فراورده استحصال شده برای مصرف مردم بی ضررتر خواهد بود.
صبح آمل؛ انجام اقدامات واکنش سریع در خصوص رخداد بیماری در روستاها چیست؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ در هر روستا می بایست یک رابط بین روستا و اداره دامپزشکی شهرستان قرار گیرد که در صورت رخداد بیماری نیروهای واکنش سریع دامپزشکی به محل اعزام گردند و در همان مراحل اولیه از گسترش بیماری جلوگیری و بیماری تحت کنترل درآید.
صبح آمل؛ اقدامات دامپزشکی در خصوص پیشگیری از رخداد بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو چیست؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ همکاران ما با نظارت جدی و با همکاری نهادهای مسئول دیگر سعی می کنند در کنار آموزش همگانی با طرح موضوع در کمیته سلامت شهرستان، مراکز عرضه کننده گوشت مانند میادین یا قصابی ها و مراکزی مانند جگرپزی ها و کبابی ها را ساماندهی کند. از طرفی نظارت دقیق در کشتارگاهها و قصابی ها توسط همکاران ما اعمال می شود اما واقعیت این است که ساماندهی صددرصدی این مراکز همکاری همه نهادها را می طلبد. خوشبختانه در حال حاضر لاشه ها قبل از عرضه یک مرحله پیش سردکن را طی می کنند که باعث از بین رفتن ویروس ناقل بیماری تب کریمه کنگو می شود. به این جهت توصیه می شود گوشت قرمز از مراکز تحت نظارت دامپزشکی تهیه و قبل از مصرف در یخجال نگهداری و هنگام مصرف خوب پخته شود.
صبح آمل؛ در حوزه ترویج و آموزش دامپزشکی شهرستان آمل چه اقداماتی صورت گرفته است؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ امروز آموزش سهم بسیار مهمی در کنترل و پیشگیری از بیماری ها دارد لذا تلاش دامپزشکی برآنست تا با افزایش دانش بهره برداران زمینه ارتقای بهداشتی تولیدات دامی را هر چه بیشتر فراهم آورد. با همکاری واحد آموزش و ترویج اداره جهاد کشاورزی، دائما کلاسهای آموزشی متفاوتی را در سطوح مختلف برای بهره برداران (پرورش دهندگان) برگزار می کنیم. به ویژه در بحث آموزش بهداشت شیر خام، همچنین بحث بهداشت و بیماری های دام و طیور بومی و بیماریهای مشترک بین انسان و دام تاکید ویژه ای داریم. اینطور به نظر می رسد که با توجه به شیوه های نوین آموزش و اطلاع رسانی از آن حالت سنتی باید به سمت شیوه های مدرن ارتقاء پیدا کند. از طرفی قسمت اعظمی از آموزش ما با جهاد کشاورزی به صورت مشترک انجام می شود لذا سامانه ای را دوستان تعریف کردند که خیلی از اطلاعات از این طریق به صورت پیامکی ارسال می شود.
صبح آمل؛ تعریف شما از دامپزشکی چیست؟ دامپزشکی در عصر حاضر با گذشته چه تفاوتی کرده است ؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ به نظر من دامپزشکی اقیانوسی عمیق است که هر دامپزشکی تنها می تواند بخش کوچکی از این اقیانوس را طی کند؛ در گذشته یک دامپزشک فعالیت گسترده ای در حوزه چارپایان، پرندگان و آبزیان و… داشت، اما امروز هر حوزه ای تخصص خود را دارد، به عنوان مثال کسی که متخصص طیور است اطلاعات جامعی درخصوص انواع بیماریهای طیور دارد و در سایر زمینه ها شاید تسلط کمتری داشته باشد. این یک اتفاق مهم است، زیرا هر چه حوزه های تخصصی تر شوند، میزان احاطه بیشتر می شود.
صبح آمل؛ متاسفانه مردم هنوز تصورمی کنند که دامپزشکی محدود به معالجه گاو و گوسفند می شود. به نظر شما مردم چقدر دامپزشکی را می شناسند ؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ دامپزشکان نقش بسیار مهمی در زندگی و سلامت جامعه دارند، به عبارتی دامپزشکی در سفره های غذایی مردم نقش بسیار مهمی دارد؛ شعار جهانی “از مزرعه تا سفره” به معنی این است که دامپزشکی از ابتدا تا انتها بسیاری از مواد غذایی حضور دارد، اما متاسفانه فرهنگ دامپزشکی هنوز در بین مردم نهادینه نشده است و این نیازمند آموزش و فرهنگ سازی در این زمینه است. خوشبختانه در سالهای اخیر تعداد زیاد فارغ التحصیلان رشته دامپزشکی هم در مقطع دکتری و مقطع کاردانی علوم آزمایشگاهی دامپزشکی و حتی دوره های تخصصی دامپزشکی و وجود فضای رسانه ای سبب شد اوضاع نسبت به سالهای قبل خیلی بهتر شود. تاکنون بیشتر توجه ما بر روی تولیدکننده بود که بیماری چیست؟ چگونه انتقال پیدا می کند؟ چگونه کنترل و گزارش می شود؟ تلفات نباید در نهرها انداخته شود یا در بیابان یا مزارع رها شود اما این کافی نیست و باید این اطلاع رسانی به عموم مردم انجام شود چرا که هر چقدر مردم نسبت به موضوعات آگاه تر شوند مطالبه گری شان بیشتر خواهد شد بنابراین باید بیشتر کار کنیم.
صبح آمل؛ برای دفن بهداشتی لاشه ها چه باید کرد؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ برای دفن اصولی لاشه حیوانات باید گودالی حفر کنند و کف آن را آهک بریزند و لاشه را داخل آن قرار داده بعد روی آن را آهک سپس خاک بریزند. لاشه حداقل باید یک متر و نیم زیر سطح زمین باشد.
صبح آمل؛ از دردسرهای یک دامپزشک بگویید؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ به نظر من دامپزشکی به مراتب سخت تر از پزشکی است زیرا در دامپزشکی بیمار شما یک حیوان است که قدرت بیان ندارد و این دامپزشک است که به واسطه مهارت و دانش خود باید تشخیص دهد که حیوان در کدام بخش از بدن دچار ناراحتی است؛ از طرفی برای درمان بسیاری از حیوانات نیاز است که به روستاهای دورافتاده که حتی امکان رفت و آمد ماشین وجود ندارد، مراجعه کرد. یکی دیگر از دردسرهای کارشناسان دامپزشکی مشغول در بخش دولتی این است که وقتی برای پلمپ و یا معدوم کردن بسته بندی های غیربهداشتی مراجعه می کند، مسلماً با برخورد خشن و حتی فحاشی نیز روبرو می شود و اینها تنها بخشی از مشکلات یک دامپزشک است.
صبح آمل؛ در بخش مبارزه با بیماری های دام چه اقداماتی انجام می شود؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ مبارزه با بیماری های دامی بسیار مهم و شامل دو بخش بررسی بیماری ها (معاینه و درمان) و پیشگیری (واکسیناسیون و سم پاشی) می شود. قبل از رخداد بیماری، پیشگیری از طریق واکسیناسیون، سم پاشی و آموزش بهره برداران صورت می گیرد و پس از رخداد بیماری با تشخیص و درمان به موقع سعی می شود از اشاعه ی بیماری ها در دامهای سبک (گوسفند و بز) و دامهای سنگین (گاو) جلوگیری شود. البته کنترل و پیشگیری از بیماری های اسب مانند مشمشه و شاربن نیز در واحد مبارزه با بیماری های دامی اداره دامپزشکی انجام می شود
صبح آمل؛ بیماری مشمشه چه تعریفی دارد؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ بیماری مشمشه جزء بیماریهای باکتریایی واگیردار و از دسته بیماریهای مشترک انسان و دام می باشد که در حیوانات گروه تک سمی(Equidae) مانند الاغ ، قاطر و اسب همواره بعنوان یک بیماری مهم مطرح است. با پیشرفت علم موارد این بیماری نسبت به گذشته کاهش یافته است اما اسب و الاغ و قاطر آلوده و یا بیمار می توانند بیماری را به حیوانات دیگر و از جمله انسان منتقل نمایند، معمولاً ترشحات بینی و ترشحات چرکی از زخمهای جلدی این حیوانات حاوی تعداد زیادی ارگانیسم بوده که عامل انتشار بیماری هستند. در رابطه با این بیماری روش ایمن سازی از طریق واکسیناسیون صورت نمی گیرد و روش های کنترلی بصورت خونگیری و انجام تست های سرولوژیک و سایر تست های تکمیلی می باشد. در نهایت در صورت مثبت بودن تک سمی از نظر این بیماری، حذف آن صورت می گیرد. خوشب
صبح آمل؛ علائم بیماری در انسان کدامند؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ این بیماری در انسان می تواند بصورت حاد و مزمن و عود کننده خودش را نشان دهد و دارای 4 شکل بالینی عفونت موضعی، عفونت ریوی عفونت خونی و عفونت چرکی مزمن می باشد که خیلی از مردم آن را نمی شناسند. در سالهای اخیر 6 واحد سوارکاری شهرستان آمل تحت نظارت کارشناسان ما قرار دارند و تمام اسبها را تست می کنیم که تا به حال خوشبختانه مورد خاصی از بیماری ها مشاهده نشده است.
صبح آمل؛ مشکلاتی که گریبانگیر بخش خصوصی دامپزشکی هست؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ افزایش بی ضابطه جذب دانشجو، افزایش تعداد فارغ التحصیلان و زمینه محدود کاری در مقایسه با تعداد فارغ التحصیلان و همچنین افزایش قیمت دارو و واکسن های مصرفی و … از مشکلات اساسی حال حاضر می باشند.
صبح آمل؛ نحوه تعامل شما با بخش خصوصی دامپزشکی چگونه است؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ تعامل سازمان دامپزشکی با بخش خصوصی موجب شناسایی سریع مشکلات حرفه ای و رفع آنها می شود. لذا به منظور اجرای سیاستهای اصل 44 قانون اساسی مبنی بر واگذاری امور دولتی به بخش خصوصی، ما نیز ضمن پشتیبانی از فعالیتهای بخش خصوصی در کلیه عرصه های فعالیت به این امر اهتمام ورزیده و کلیه امور قابل واگذاری در اختیار بخش خصوصی قرار داده شده است. در واقع بخش خصوصی به عنوان بازوی توانای سازمان در پیشگیری از بیماریهای واگیر دامی و بیماری های مشترک انسان و دام محسوب می شود. صبح آمل؛ چقدر از بخش خصوصی حمایت می‌کنید؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ قطعا تمام دستورالعمل‌ها و آیین‌نامه‌های سازمان دامپزشکی در راستای حمایت از این قشر و تعامل با آنهاست. ما بخش خصوصی را از خود می‌دانیم و حفظ سرمایه‌ها و دارایی‌های مردم برای ما یکی از اولویت‌هاست و قطعا در این راه کوتاهی نخواهیم کرد. چون اشتغال و رونق تولید در دست اینهاست و ما هم به‌عنوان یک بخش دولتی در کنار آنها خواهیم بود و به آنها کمک خواهیم کرد و در تمامی زمینه هایی که لازم باشد حمایت می کنیم اما باید دید شرایط چگونه است. بهر حال ما تابع دستورالعمل های سازمان دامپزشکی هستیم. بخشی از وظایف اداره از جمله بحث درمان به بخش خصوصی واگذار شده است. قراردادهایی با بخش خصوصی جهت واکسیناسیون دامها در روستاها بسته شده است از ناحیه همان قراردادها مبالغی را به آنها پرداخت می کنیم. همچنین مسئولین فنی و بهداشتی واحدها از حمایت اداره جهت اجرای دستورالعمل های بهداشتی برخوردار هستند.
صبح آمل؛ چه توصیه ای به مردم در خرید گوشت می کنید؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ به هنگام خرید گوشت قرمز به مهر بهداشتی دامپزشکی و نیز لیبل یا برچسب( TAG ) که حاوی اطلاعات مهمی همچون نوع دام ، تاریخ کشتار، تاریخ مصرف ، نام و آدرس کشتارگاه و … می باشد دقت نموده و از خرید گوشت و آلایش دامی حاصل از کشتار غیر مجاز دام که در حاشیه شهرها و روستاها عرضه می شود، اجتناب کنند. همچنین برای جلوگیری از ابتلا به بیماری های مشترک به خصوص بیماری مهلک تب خونریزی دهنده کریمه کنگو حتما از دستکش در هنگام قطعه بندی لاشه استفاده کنند و گوشت را به مدت حداقل ۲۴ ساعت و امعاء و احشاء (جگر، دل و قلوه) را حداقل ۴۸ ساعت در یخچال در دمای صفر تا چهار درجه نگهداری و سپس استفاده کنند.
صبح آمل؛ نظارتهای دامپزشکی بر مراکز عرضه فرآورده های خام دامی و نظارتهای شرعی در کشتارگاهها چگونه است؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ دامپزشکی در امر کنترل سلامت فرآورده های خام دامی مصرفی بسیار سختگیرانه عمل کرده و نظارتها بصورت شبانه روزی در مراکز تولید و عرضه صورت می گیرد. همچنین ناظرین شرعی در کنار مسئولین فنی بهداشتی دامپزشکی در امر کنترل حلال بودن مواد خام غذایی اعم از گوشت قرمز، مرغ و ماهی همگام بوده و مسئولیت حلال بودن و بهداشتی بودن غذا با دامپزشکی است.
صبح آمل؛ بررسی افزایش قیمت جوجه یکروزه بر عهده دامپزشکی است؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ کنترل قیمت جوجه و سایر فرآورده های خام دامی در حیطه وظایف دامپزشکی نبوده و این افزایش قیمتها متاثر از عوامل گوناگونی می باشد. بحث سلامت جوجه یکروزه در حیطه اختیارات دامپزشکی است تا همواره جوجه های سالم به دست مرغداران برسد.
صبح آمل؛ تب کریمه کنگو چیست؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یک بیماری حاد تب‌دار و خونریزی‌دهنده و مشترک بین انسان و دام است که معمولاً در انسان به‌علت ایجاد اختلال در انعقاد خون سبب کبودی در قسمت‌های مختلف بدن و خونریزی شدید از منافذ بدن از جمله بینی می‌شود. این بیماری اولین بار در سال ۱۹۴۴در کریمه‌ی اوکراین دیده شد و از آنجا که در سال ۱۹۵۶ هم با همان علائم در جمهوری دموکراتیک کنگو مشاهده شد، به همین دلیل نام تب خونریزی دهنده کریمه کنگو برای این بیماری مسری و خطرناک در نظر گرفته شد. عامل اصلی انتقال بیماری تب کریمه کنگو، کنه هیالوما است که می تواند حامل ویروس‌ این بیماری باشد و با گزش کنه یا له کردن آن روی پوست نیز به بدن انسان یا دام وارد می‌شود.
صبح آمل؛ بیماری تب کریمه کنگو چگونه انتقال پیدا می‌کند؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ فرد می تواند به‌طور مستقیم با نیش کنه آلوده و یا با له کردن کنه، تماس با لاشه ی حیوان‌ آلوده و مصرف گوشت خام آلوده و یا تماس با خون شخص مبتلا به این بیماری مبتلا شود. کنترل تب کریمه کنگو در دامها دشوار است زیرا این بیماری علایم بالینی در دام ایجاد نمی کند. در حال حاضر هیچ واکسنی برای استفاده در حیوانات توصیه نشده است. موارد میزبانی ویروس این بیماری در پرندگان (به جز شتر‌مرغ‌ها) گزارش نشده است. با توجه به اطلاعات فوق علاوه بر بیمارانی که توسط نیش کنه آلوده می‌شوند، افرادی که در تماس مستقیم با حیوانات اهلی یا وحشی هستند مانند دامداران، کارگران کشتارگاه‌ها، دامپزشکان، پرستاران و پزشکان درخطر آلودگی به این بیماری قرار دارند.
صبح آمل؛ چرا بیماری تب کریمه کنگو خطرناک است؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ برای پاسخ به این سوال ابتدا باید بدانیم علائم تب کنگو بعد از چند روز مشخص میشود. علائم تب کریمه کنگو پس از نیش کنه، ۱ الی ۳ روز و در بعضی موارد تا ۹ روز طول می‌کشد تا ظهور یابد. این زمان برای شخصی که در تماس با بافت آلوده شده است، ۵ الی ۶ روز و در بعضی افراد تا ۱۳ روز طول می‌کشد .احتمال مرگ‌ و ‌میر حاصل از بیماری 20 درصد است که در صورت تشخیص سریع و درمان، از کشندگی بیماری کاسته خواهد شد. علت مرگ هم اختلال شدید در انعقاد خون و خونریزی شدید در کل قسمت‌های بدن است . در چنین شرایطی در اثر تزریق خون هم خونریزی غیر قابل کنترل در بسیاری از موارد موجب مرگ بیمار مبتلا به تب کریمه کنگو خواهد شد.
صبح آمل؛ راههای پیشگیری از تب کریمه کنگو کدامند؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ آموزش و اطلاع‌رسانی در خصوص مراقبت و نظارت از دام‌ها بسیارموثر است. از آنجایی که تب کریمه کنگو یک بیماری مشترک انسان و دام است، جامعه‌ هدف برای این اطلاع‌رسانی دامداران، کشاورزان، کارگران کشتارگاه‌ها، قصاب ها، دامپزشکان، کارکنان بهداشت و درمان (به‌خصوص بیمارستان‌های این مناطق) و خانم‌های خانه‌دار می باشند چون بیشتر در معرض ابتلاء به این بیماری هستند و نیاز مبرم به آموزش و اطلاع‌رسانی در خصوص این بیماری دارند. هر چند اداره دامپزشکی وظیفه‌ خود را در سال‌های اخیر به‌طور مطلوب انجام داده است اما دیگر ارگان‌ها و بخش‌ها مثل شبکه بهداشت و درمان از طریق اطلاع‌رسانی در سایت ها، صدا و سیما از طریق تولید برنامه‌های آموزشی و بهداشتی، فضای مجازی و سایر رسانه‌های اجتماعی می‌توانند به جلوگیری از شیوع بیماری تب کریمه کنگو کمک شایانی کنند.
صبح آمل؛ برای پیشگیری از بیماری تب خونریزی دهنده چه اقداماتی لازم است؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ حذف کنه‌ ناقل بیماری از طریق سم‌پاشی اماکن دامی ، استفاده از حمام ضدکنه برای دام‌ها، استفاده از مواد مواد دفع حشرات بر روی پوست و لباس‌ها برای جلوگیری از گزش کنه و حشرات، پرهیز از تماس با خون و مایعات بدن حیوانات و افرادی که علائم این بیماری را دارند، نگهداری گوشت قرمز قبل از مصرف به مدت حداقل ۲۴ ساعت در یخچال ، استفاده از لباس‌های محافظ و دستکش و ماسک توسط افرادی که با افراد بیمار در تماس هستند (مانند کارکنان بیمارستان‌ها، پزشکان و پرستاران)، محافظت جدی از تماس مستقیم با حیوانات اهلی یا وحشی توسط کارکنان کشتارگاه‌ها و افرادی که ممکن است با لاشه‌ دام در تماس باشند، جلوگیری از کشتار دام در محل‌های غیر مجاز، خریداری گوشت از مراکز عرضه ی تحت نظارت سازمان‌ دامپزشکی کشور و با مهر دامپزشکی، استفاده از دستکش هنگام خرد کردن گوشت، اجتناب از خوردن جگر خام یا نیم پخته (لازم به ذکر است که این ویروس تا ۴۰ روز می‌تواند در جگر به فعالیت خود ادامه دهد) و مهم تر پختن گوشت قبل از مصرف برای پیشگیری از بیماری تب خونریزی دهنده لازم است.
صبح آمل؛ فعالیتهای دامپزشکی از مزرعه تا سفره مردم به چه صورت است؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ نیروهای دامپزشکی در عرصه بهداشت و حفظ سلامت جامعه نقشی بی بدیل دارند و حفظ امنیت غذایی و به تبع آن حفظ سلامت شهروندان از اهم وظایف دامپزشکی است و حوزه های فعالیت دامپزشکی را در سه زمینه امنیت غذایی، امنیت اقتصاد و امنیت تجارت است و بایستی از این سرمایه عظیمی که در بخش صنعت دام و طیور، آبزیان و زنبور عسل در جریان است حفظ و صیانت نمود.
صبح آمل؛ نقش دامپزشکی در تامین بهداشت جامعه چیست؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ از آنجا که سلامت انسان، حیوان و محیط زیست به طور جدایی ناپذیری با هم در ارتباط است، دامپزشکی با تامین سلامت دام و تولیدات دامی، علاوه بر به ارمغان آوردن امنیت غذایی جامعه سبب کنترل و پیشگیری بیماری های مشترک بین انسان و دام می گردد. ماهیت وظایف و خدمات دامپزشکی، کمک به بهبود بهره وری و ارتقای تولید و کاهش ضایعات محصولات در بخش دام، طیور، آبزیان و صنایع مرتبط می باشد. ارتقای کیفیت بهداشتی مواد خام دامی از طریق مبارزه با بیماریهای دامی و اقدامات نظارتی،کمک به ارتقای بهداشت عمومی با کنترل بیماری های قابل انتقال به انسان و تضمین سلامت و ایمنی محصولات دامی با فعالیت های مستمر کارشناسان دامپزشکی صورت می گیرد.
صبح آمل؛ مهمترین مشکلات دامپزشکی امل را نام ببرید؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ کمبود نیروی کار با توجه به حجم زیاد کار، کمبود خودرو و اعتبارات از مهم ترین مشکلات ما در اداره دامپزشکی آمل است که باید توجه جدی به این موارد رسیدگی شود تا دامپزشکی بتواند اهداف و وظایف خاص خودش را دنبال کند.
صبح آمل؛ آمل فاقد کشتارگاه صنعتی دام است چه اقدامی در این خصوص انجام دادید؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ کشتارگاه فعلی دام آمل، سنتی است که بیش از چند دهه فعالیت دارد و در حال حاضر هم نظارتهای بهداشتی با استقرار نیروهای دامپزشک بخش دولتی و خصوصی در حال انجام می باشد. ناظر ذبح شرعی هم حضور دارد و نظارت می کند. اما باید توجه داشت کشتارگاه سنتی بوده و فاقد امکانات کشتارگاه صنعتی می باشد و لازم است هرچه سریعتر تعیین تکلیف شود . ضمن انکه محل استقرار آن هم مناسب نیست . پیگیری های جدی از سوی فرمانداری و سایر دستگاههای مسئول از جمله دامپزشکی در خصوص احداث کشتارگاه صنعتی صورت گرفته تا به مکان مناسب دیگری منتقل شود. سرمایه گذار طرح معرفی شده و در حال اخذ مجوزهای های لازم است تا در صورت تایید احداث کشتارگاه صنعتی شروع شود. ما به دنبال آن هستیم تا در اسرع وقت کشتارگاه صنعتی احداث شود.
صبح آمل؛ به دنبال آن هستید که افرادی را در سطح روستاها در امر واکسیناسیون آموزش دهید ؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ اعتقاد بنده بر این است تا بتوانیم از توان خود پرورش دهندگان در زمینه آموزش واکسیناسیون در سطح روستا استفاده کنیم و در صورت توافقات لازم در سطوح مربوطه شرایطی فراهم شود تا بعضی افراد در سطح روستا بتوانند از طریق فنی حرفه ای پس از طی آموزش های مختلف، گواهی های لازم را دریافت کنند و واکسیناسیون از طریق اینها در سطح روستا ترویج شود. هرچند بخش خصوصی بسیار توانمندی در آمل داریم که طرح های توسعه واکسیناسیون را انجام می دهند و از طریق قراردادهای زیادی که با مراکز واکسیناسیون بخش خصوصی منعقد شده است، تعداد زیادی از همکاران کاردان دامپزشک در سطح شهرستان به صورت فراگیر واکسیناسیون دام را انجام می دهند و جای هیچ نگرانی در این زمینه وجود ندارد.
صبح آمل؛ در بخش آبزی پروری نظارتها به چه صورت است؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ یکی از بخش های بسیار مهم ما در زمینه آبزیان، کنترل و پیشگیری از بیماری های آبزیان است. همانطور که مستحضرید شهرستان آمل دارای واحدهای فراوان پرورش ماهیان سردابی و گرمابی و خاویاری می باشد. بسیاری واحدهای پرورش ماهیان سردابی در مناطق کوهستانی و بعضا صعب العبور قرار دارند با این حال همگی تحت نظارتهای بهداشتی مستمر از سوی کارشناسان این اداره قرار می گیرند و هر فصل برنامه های مراقبتی ویژه ای داریم و نمونه برداری ها مرتبا صورت می گیرد تا سریعا در صورت رخداد بیماری برنامه های کنترلی اجرا گردد. در حال حاضر وضعیت مطلوب است و مشکل خاصی در خصوص بیماری های آبزیان در واحدهای پرورشی شهرستان آمل نداریم.
صبح آمل؛ تب مالت چیست و چگونه منتقل می شود؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ بیماری تب مالت (یا بروسلوز در دام) یکی از مهم‌ترین بیماری‌های مشترک انسان و دام بوده و شایع‌ترین راه انتقال آن، مصرف لبنیات غیربهداشتی و خام مانند شیر نجوشیده و پنیر تازه محلی و تماس نزدیک با ترشحات بدن حیوان مبتلا به بیماری است. واکسیناسیون دام های جوان، خونگیری از دام های بالغ، انجام آزمایش خون و حذف دام های بیمار از گله نقش مهمی در پیشگیری از شیوع بیماری تب مالت به ویژه در مناطق روستایی ایفا می‌کند. همه این مراحل توسط همکاران پرتلاش اداره دامپزشکی آمل در سطح دامداری ها حال انجام می باشد. این بیماری در گاو، گوساله، گوسفند و بز، شتر و سگ دیده شده است و از راه‌های انتقال آن می‌توان انتشار از طریق ترشحات زایمانی آلوده و جنین سقط شده به دام‌های دیگر اشاره کرد و این بیماری در دام می‌تواند باعث بروز سقط جنین شود و دام مبتلا تا پایان عمر خود ناقل بروسلوز است.
صبح آمل؛ چه توصیه ای به دامداران دارید؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ به دامداران و عشایر توصیه می کنیم به منظور کنترل بیماری در گله خود ضمن خودداری از خرید دام‌هایی که پیشینه بهداشتی مشخص ندارند، نسبت به انجام واکسیناسیون در دام‌های واجد شرایط اقدام کنند و ضمن رعایت پوشش بهداشتی در زمان حضور در محل دامداری و شیر دوشی از خوردن شیر خام قبل از جوشاندن خودداری کنند. جنین سقط شده را با استفاده از تجهیزات حفاظت فردی در محل مناسبی دفن بهداشتی کنند و همکاری لازم با دامپزشکی که ارگان اصلی در امر پیشگیری از این بیماری در شهرستان و حفظ سلامت شهروندان هستند را داشته باشند چرا که همکاری دامداران با اکیپ‌های عملیاتی دامپزشکی نقش بسزایی در کنترل این بیماری در دام دارد.
صبح آمل؛ چه عواملی می تواند در پیشگیری از بیماری تب مالت موثر باشد؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ آموزش بهره برداران و اطلاع رساني عمومي، مشاركت مردم، همكاري هاي بين بخشي دستگاه هاي مرتبط و پيش بيني اعتبارات لازم از طرف مسئولين مي تواند در پيشگيري از بيماري تب مالت موثر باشد.
صبح آمل؛ در خصوص برنامه ریزی مقابله با بیماری های مشترک بین انسان و دام در آمل چه پیش بینی هایی کردید؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ بطور کلی برای پیشگیری و مبارزه با این بیماری ها علاوه بر آموزش مردم و تولید کنندگان؛ چهار گام قرنطینه، واکسیناسیون، کنترل تردد و ضدعفونی محل نگهداری دام پیش بینی شده است.
صبح آمل؛ مهم ترین راه‌های انتقال این بیماری‌ها به انسان چه می باشد؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ مهم‌ترین راه‌های انتقال تماس با دام، ترشحات آنها، کشتار غیر‌ مجاز دام، مصرف گوشت و لبنیات خام است و همه ما باید در راستای ارتقای سطح کمی و کیفی وضعیت بهداشتی هم شهری هايمان تلاش کنیم.
صبح آمل؛ برای پیشگیری از بیماری های مختلف دام چه واکسن هایی باید تزریق شود؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ واکسن ها یک روش مقرون به صرفه در جهت جلوگیری و مبارزه با بیماری ها هستند که به دلیل آزمایشات متعدد و تاییدیه‌های بهداشتی قبل از ورود به بازار، بی خطر، کار آمد و با عوارض جانبی حداقلی همراه هستند. انواع واکسن دام شامل واکسن آبله بزی، آگالاسی، شاربن(سیاه زخم)، تب برفکی، بروسلوز، قانقاریا، آنتروتوکسمی و … می باشند که برای پیشگیری از بیماری های مختلف در زمان های تعیین شده باید به دام تزریق شوند. بنابراین واکسیناسیون دام برای پیشگیری از بیمار شدن دام ضروری و حیاتی می باشد. علاوه بر این در کنار اطلاع از زمان واکسیناسیون دام زنده باید با نحوه صحیح تزریق واکسن به دام زنده نیز آشنا باشید و توجه نمایید که واکسیناسیون باید حتما توسط اکیپ های آموزش دیده دامپزشکی انجام شود.
صبح آمل؛ در طراحی جایگاه نگهداری و پرورش دام رعایت چه مواردی الزامی است؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ جدا از محل سکونت و یا حتی الامکان خارج از روستا باشد، دام و انسان نباید از یک درب ورود و خروج نمایند، نور آفتاب کافی و مورد نیاز دام فراهم شود، آخورها و آبشخورها باید قابل شستشو و ضدعفونی شده و فاقد لبه تیز باشند و به طور مرتب نظافت شوند، فاضلاب واحد باید به صورت مناسب و با رعایت مسائل زیست محیطی به خارج از جایگاه منتقل شود، راه های خروجی فاضلاب نباید به چشمه، نهر، قنات، رودخانه و دیگر منابع آبی و نیز راه های دسترسی و ارتباطی روستا منتهی شود، دام ها در زمان مناسب واکسینه شوند ، فضولات بموقع و با فاصله مناسب جمع آوری و به محل تعیین شده خارج از روستا دفع گردد، کف جایگاه بایستی با مصالح مناسب به نحوی ساخته شود که مقاوم، قابل شستشو و مجهز به کف شور و ضدعفونی و شعله دادن بوده و لغزنده نباشد و دارای شیب لازم به سمت سیستم جمع آوری و دفع فاضلاب برای جلوگیری از راکد ماندن پساب و فضولات دام در محوطه باشد و انجام نظافت روزانه و شستشوی دوره ای با آب آهک 20%. از جمله مواردی است که در طراحی جایگاه نگهداری و پرورش دام باید مورد توجه قرار گیرد.
صبح آمل؛ چه توصیه های بهداشتی در خصوص شیر خام دارید؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ مصرف کنندگان عزیز در صورت عدم دسترسی به شیر پاستوریزه حتما شیر خام را قبل از مصرف بجوشانند و بعد از رسیدن به نقطه جوش و شروع به قل زدن اجازه دهند شیر 3 تا 5 دقیقه بجوشد. دامداران قبل از دوشش شیر بایستی پستان دام را با آب گرم و صابون شستشو داده و با حوله یا دستمال تمیز خشک کنندو سرپستانک ها ضدعفونی شوند. شستشوی کافی و ضدعفونی ظروف شیردوشی با ضدعفونی کننده مناسب و یا آب جوش بعد از اتمام شیردوشی ضروری می باشد. ایجاد محیط بهداشتی و مناسب جهت نگهداری دام از عوامل مهم تولید شیر سالم می باشد، از خوابیدن دام بلافاصله بعد از دوشش جلوگیری شود زیرا مجرای پستان باز است و امکان ورود آلودگی و ایجاد ورم پستان و کاهش مقدار تولید شیر و کاهش کیفیت شیر در دام وجود دارد.
صبح آمل؛ در خصوص تزریق واکسن دام و طیور در امل چه اقداماتی صورت گرفت؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ یکی از مهمترین اقدامات برای جلوگیری از شیوع بیماری‌های واگیر دار دامی، واکسیناسیون به موقع و منظم با استفاده از واکسن موثر است و از نظر بیماری‌های دامی سال ۱۴۰1 سال خوبی بود، کمترین میزان ابتلا و بروز بیماری‌های دامی را در جمعیت دام سبک و سنگین داشتیم و در چند مرحله دام های شهرستان را با واکسن تب برفکی، آبله و شاربن، طاعون نشخوار کنندگان کوچک و تب مالت و … واکسینه کردیم و در سال ۱۴۰۲ با استفاده از همه توان نیروی انسانی که داریم و برنامه‌ریزی‌های انجام شده امیدواریم شاهد حداقل کانون بیماری‌های دامی باشیم. با وجود تمامی مشکلات و کمبودهایی که وجود داشت، با افزایش پوشش واکسیناسیون در جمعیت دامی، شاهد کاهش کانون‌های بیماری بودیم. سالانه بیش از یک میلیون نوبت سر واکسیناسیون در دام سبک و سنگین در سطح شهرستان آمل انجام می شود. همچنین حدود 130 میلیون دز انواع واکسن های طیور برای ایجاد ایمنی در برابر بیماری ها در گله های پرورش طیور سطح شهرستان امل مصرف شده است.
صبح آمل؛ اگر حرف ناگفته ای باقی مانده بفرمایید؟
دکتر حمید رسولی زاده رئیس اداره دامپزشکی شهرستان آمل؛ پایه و اساس بهداشت سلامت جوامع انسانی به میزان زیادی هم بصورت بالقوه و هم بصورت بالفعل وابسته به بهداشت دام است. بیماریهای سل، بروسلوز، شاربن، هاری و در سالهای اخیر وحشت شیوع بیماریهایی چون جنون گاوی، آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، تب کریمه کنگو مثال هایی از بیماریهای مشترک انسان و دام هستند که هر روز و به کرّات اخباری در مورد آنها دریافت می کنیم. دامپزشکی در این بعد از رسالت خویش، علاوه بر تخفیف و از بین بردن راههای اشاعه بیماری در دام ها یا استفاده از آخرین دستاوردهای علمی و فنی روز، در جلوگیری و توقف چرخه انتقال بیماریها و آلودگی از دام به جمعیت انسانی نقش مهمی را ایفا می کند. چه بسا بسیاری از همکاران ما در خط مقدم مبارزه با این بیماریها و در هنگام ماموریت های کاری، خود به بیماریهای مشترک دچار شدند و حین عملیات درمانی و واکسیناسیون مورد حمله دام ها و گازگرفتگی سگها قرار گرفته اند. در پایان در راستای آگاهی بخشی به جامعه و نیز گروههای هدف از پایگاه خبری صبح آمل نیوز و نشریه صبح آمل که بصورت تخصصی مبادرت به آگاهی رسانی و انعکاس فعالیتها و تلاشهای شبانه روزی کارکنان زحمتکش دامپزشکی پرداخته، تشکر و از فرصتی که در اختیار اینجانب قرار داده شد قدردانی می نمایم .

اشتراک گذاری این مطلب در :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در ادامه بخوانید ....

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشتراک گذاری این مطلب در :