برداشت شالی طبق اعلام رسمی جهاد کشاورزی مازندران در حالی به ۹۵ درصد اراضی استان رسیده که بازار عمدهفروشی برنج در استان این روزها همچنان کم رونق است.
شالیکوبیهای استان مازندران نشان میدهد برنج طارم محلی و طارم هاشمی ۲ رقم از بهترین ارقام برنج استان در حال حاضر به طور متوسط حدود هرکیلوگرم ۱۶ تا ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان خرید و فروش می شود.
همچنین قیمت هر کیلو گرم برنج ارقام کیفی پرمحصول از جمله شیرودی و فجر نیز ۱۲تا ۱۳هزار تومان است که خرید و فروش این نوع برنج کمتر صورت می گیرد.دست اندرکاران بازار برنج مازندران که عمدتا صاحبان شالیکوبی ها هستند، می گویند که همچنان عمده کشاورزان به علت کم دانستن قیمت، همه محصولشان را وارد بازار نمی کنند
.طبق بررسی از چندین واحد شالیکوبی در شهرستان های بابل ، آمل ، فریدونکنار ، بیشتر کشاورزان فقط مقدار کمی از محصولشان را باهدف کسب نقدینگی می فروشند و حاضر به عرضه همه محصولشان در بازار نیستند .امسال ۲۱۴هزارو ۳۴۰ هکتار از زمین های مازندران زیر کشت اول برنج رفته است و تاکنون ۹۵درصد درو شالی نیز انجام شد و پیش بینی تولید امسال نیز حدود یک میلیون و ۴۰۰هزار تن شلتوک است.
بر اساس آمار جهاد کشاورزی مازندران حدود ۹۰ هزار هکتار از زمین های استان نیز دوباره کشت به ۲ روش نشاء مجدد و تولید رتون نیز در حال انجام است .مهمترین موضوع همه ساله کشاورزان قیمت محصول است و شالیکاران استان مازندران امسال بر خلاف سالهای پیش به دلیل نوسانات شدید قیمت، کاهش ارزش پول و مهمتر از همه با توجه به هزینه بالا و کاهش درآمد؛ انتظار و امید به قیمت برنج متناسب با هزینه تولید را دارند.
کشاورزان از ترس اینکه امسال نیز همانند سال گذشته به یکباره با فروش همه محصول ، بعد از مدتی قیمت برنج افزایش چشمگیری بیابد، همچنان در فروختن محصولشان مردد هستند و انتظار و امید به بالا رفتن قیمت البته تا ۱۸هزار تومان را دارند.
اسماعیل خاکپور با اعلام اینکه این قیمت باعث شده است تا کشاورزان همچنان از فروش محصولشان خودداری کنند و در واقع در انتظار افزایش قیمت البته به میزان مورد نظر ۱۸هزار تومان هستند .این برنجکار مازندرانی همچنین گفت که برنج کیفی طارم در تهران با قیمت به مراتب بیشتر از سودهای مرسوم به مصرف کنندگان می رسد که ما نیز مخالف چنین قیمت هستیم، اما مصرف کنندگان بدانند که کشاورز همواره به سود حداقلی با هدف حفظ قدرت خرید عموم مردم قانع است.
مسئولان جهادکشاورزی استان مازندران نیز معتقدند به دلیل افزایش قیمت نهادههای کشاورزی و هزینه کارگری قیمت برنج امسال به نسبت سال گذشته باید افزایش منصفانه داشته باشد.قیمت نهادههای کشاورزی از جمله بذر گواهی شده، کود و سم، قطعات یدکی ماشینهای کشاورزی و کارمزد آنها برای شخم و شیار و آب تخت کردن امسال از ۲۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش یافته است ضمن اینکه دستمزد کارگران نشاء کار هم با افزایش دستکم ۱۲۰ درصدی همراه بود و حتی میزان کارمزد شالیکوبی ها نیز تا ۲۵درصد افزایش یافت.
رئیس سازمان جهادکشاورزی مازندران گفت که پیش بینی ها و برنامه ریزی های صورت گرفته نشان می دهد که امسال قیمت برنج تا شب عید در شالیکوبی های استان متعادل بوده و مانند سال گذشته به یکباره افزایش چشمگیری نخواهد یافت.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در عین حال گفت که البته نظر کارشناسی نیز با توجه به هزینه های تمام شده تولید شالی در اثر بالا رفتن قیمت انواع نهاده های کشاورزی این است که کف قیمت برنج کیفی طارم محلی و هاشمی تا ۱۸هزار تومان باشد.
وی تاکید کرد: اگرچه برنج محلی طارم صدری، هاشمی و دم سیاه به عنوان رقمهای کم محصول کیفی زبانزد مردم کشور است و استقبال برای تولید و خرید این ارقام همواره وجود دارد، اما برای اینکه کشاورز از قیمت منطقی برای فروش محصول خود سودی مقرون به صرفه به نسبت هزینه تولید و نرخ تورم ببرد، نیاز است تا دولت قیمت توافقی را برای تعیین کف قیمت اعلام کند. 20 شهریور 98 #صبح_آمل
